Hlavní obsah

Svoboda převezl odpůrce v ODS a dohodl se s TOP 09, primátorem zůstane

Právo, Novinky, jim, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09 už jedná s ODS o návrhu koaliční smlouvy, Bohuslavu Svobodovi (ODS) přenechá post primátora. Ten dokonce už podepsal dohodu, že TOP 09 získá v radě metropole většinu výměnou právě za to, že jeho straně primátorské křeslo zůstane.

Článek

Svoboda nabídku s TOP 09 podle zjištění Práva podepsal po nočním jednání. Postup nebyl zcela koordinován s pražskou centrálou ODS.

Zdroj z TOP 09 sdělil Právu, že již několik dní pracuje jejich vyjednávací tým na dohodě s částí ODS. „Snažíme se odtrhnout lidi kolem pana Hrdličky od magistrátu,“ uvedl zdroj. Noční jednání měla podle něj vést k tomu, aby nová pražská vláda byla nezávislá na vlivu kmotrů. Podnikatel Tomáš Hrdlička (ODS) je považován za jednoho z hlavních hybatelů pražské i celostátní politiky.

Svoboda podepsal koaliční nabídku ze strany TOP 09 s dalšími osmi zastupiteli ODS. Podle ní má TOP 09 připadnout šest křesel v radě, pro ODS zbyde pět včetně postu primátora.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s návrhem koaliční smlouvy

Dopoledne podepsali další členové ODS včetně Borise Šťastného, který to ale komentoval slovy, že mu to připadá jako ultimátum. Tři členové zastupitelstva za ODS smlouvu zatím nepodepsali. Podle informací Práva jde o Petra Břízu, Marii Kousalíkovou a Rudolfa Blažka.

Foto: Petr Horník, Právo

Podpisy na návrhu koaliční smlouvy mezi pražskou ODS a TOP 09

Chystá se rychlá výměna radních

Nová většina se v zastupitelstvu pokusí odvolat stávající radní ještě ve čtvrtek a zvolit radu novou.

Spolu s primátorem Bohuslavem Svobodou měli koaliční smlouvu s TOP 09 podepsat členové rady Josef Nosek, Ivan Kabický, Alexandra Udženija, Radek Lohynský a zastupitelé Pavel Hurda, Jan Kalousek, Ondřej Pecha, Vladimír Schmalz. Tato skupina by tak vypálila rybník skupině kolem předsedy pražské ODS Borise Šťastného. Ten původně návrh na ukončení spolupráce s ČSSD podal.

TOP 09 již dříve avizovala, že v případě dohody s ODS bude požadovat, aby osoby spojené s předchozí garniturou primátora Pavla Béma zůstaly v pozadí a nezískaly žádný významný post. To hraje ve prospěch Svobody, jelikož právě o něm se hovořilo jako o protiváze starších pořádků.

Šťastný: rozštěpení pražské ODS nepřipustím

Šéf pražské ODS Boris Šťastný by rád, aby se k dohodě o koaliční smlouvě připojila celá pražská ODS. Nechce připustit její rozštěpení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražské ODS - Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda

„Ode mě nelze čekat, že budu dělat nějakou individuální politiku,“ uvedl. Podle něho by koaliční dohodu podepsanou Svobodovou skupinou měly probrat stranické orgány. Na připomínku, že pražská TOP 09 nechce spolupracovat s jeho skupinou, Šťastný před jednáním zastupitelského klubu reagoval: „Jsme jedna ODS, měli bychom být jedna ODS, a to já budu podporovat do samého konce.“

Foto: Stanislav Zbyněk , Právo

Zastupitel a místopředseda finančního výboru zastupitelstva Zdeněk Tůma na jednání pražského zastupitelstva.

Vývoj zaskočil i pražskou ČSSD, která počítala s tím, že koalice skončí až před Vánoci. „Měli jsme naplánované jednání s TOP 09, je to už asi bezpředmětné,“ řekl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský.

Bezpředmětným se stal i sporný tendr na svoz a likvidaci odpadů v příštích deseti letech, který byl údajně jednou z příčin rozpadu koalice ODS a ČSSD v Praze. Okolo čtvrteční deváté ranní podle informací Práva výběrové řízení skončilo bez vítězů či poražených. „Vyloučili jsme všechny tři účastníky. Ekotendr končí,“ popsal výsledek jeden z členů výběrové komise. [celá zpráva]

Tůma se do primátorského křesla netlačí

Kandidátem TOP 09 na primátora byl při loňských volbách bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma, který volby v čele kandidátky vyhrál. Po uzavření dohody mezi ODS a ČSSD si však našel místo u renomované společnosti KPMG. Zda bude chtít zaujmout alespoň místo radního je zatím předmětem spekulací.

Se Svobodou coby primátorem vyjádřil už dříve spokojenost i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle nějž se Svoboda v čele hlavního města osvědčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám