Hlavní obsah

Dienstbier navrhne vyloučení Hulinského z ČSSD

Právo, jov
Aktualizováno

Místopředseda soc. dem. a pražský zastupitel Jiří Dienstbier pokračuje v tažení proti šéfovi ČSSD v hlavním městě Petru Hulinskému. Oznámil, že navrhne vyloučení Hulinského z řad sociální demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dientsbier ml.

Článek

„Už minulý týden jsem několika členům celostátního vedení ČSSD oznámil, že budu navrhovat vyloučení (dle stanov ukončení členství) Hulinského z ČSSD. Musíme mít sami sílu zbavit se lidí tohoto typu. V opačném případě ztratíme i podporu pro náš program,“ napsal Dienstbier ve čtvrtek na svém Facebooku.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil Právu, že Dienstbier avizoval, že téma vyloučení Hulinského otevře, ale kvůli nedostatku času k tomu zatím nedošlo. Sobotka přitom svého místopředsedu pokáral, že téma neřeší přednostně na stranické půdě. Vyhrocenou situaci se lídr soc. dem. pokusí zklidnit na jednání politického grémia své strany.

„Budu chtít, aby se příštího jednání zúčastnili jak zástupci vedení pražské organizace, tak Jiří Dienstbier,“ řekl ve čtvrtek Sobotka.

Na rokování, která se uskuteční příští pátek, chce šéf soc. dem. probrat i situaci v metropoli, kde se dohaduje nová radniční koalice po rozpadu spojenectví občanských a sociálních demokratů.

Hulinský soudí, že se Dienstbier snaží jen zviditelnit. „Už Jiřímu Dienstbierovi nerozumím. Podle mě je to zvláštní člověk a je škoda, že se snaží zviditelnit svoji osobu při složité situaci na pražské radnici,“ komentoval ve čtvrtek Hulinský návrh na vyloučení z ČSSD.

Hulinský čelí podezření z podvodů s penězi pro nemocné

Do Hulinského se pustil také Nadační fond proti korupci. Ve středu na šéfa pražské ČSSD, případně na další neznámé pachatele, podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Těchto trestných činů se dotyční mohli dopustit tím, že dary určené takzvaným spastikům, tj. lidem s ochrnutým svalstvem, směrovali jinam. Konkrétně některým známým Petra Hulinského,“ informoval fond ve čtvrtek v tiskové zprávě.

„Podle dostupných informací končily v kapsách Hulinského známých peníze, které spastikům věnovala například Pražská energetika, a.s., kde je Hulinský předsedou dozorčí rady,“ uvádí se dále v prohlášení.

Lídra soc. dem. v hlavním městě kvůli tomu zkritizoval i Dienstbier. „Petr Hulinský ztělesňuje klientelismus v pražské politice. Zneužití zdravotně postižených dětí k propírání peněz je hyenismus toho nejhrubšího zrna,“ napsal na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám