Hlavní obsah

Klaus svým způsobem nahrazuje hlas Charlese de Gaulla, míní Duka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský arcibiskup Dominik Duka si před novináři postěžoval, že se EU odvrátila od myšlenek otců zakladatelů, na nichž byla postavena. Mezi ně zařadil prvního poválečného německého kancléře Konrada Adenauera, francouzského ministra zahraničí Roberta Schumana a italského premiéra Alcida De Gasperiho a francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. A právě k jeho názorům se podle Duky nejvíce blíží názory Václava Klause.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka se sousedem Václavem Klausem

Článek

Arcibiskup to prohlásil ve středu u příležitosti křtu nové Klausovy knihy Evropská integrace bez iluzí.

„Evropská unie ztratila antropologii člověka, kterou hlásali a ke které se přihlásili zmínění otcové Evropy, člověk se pak stává jen občanem jakéhosi uskupení a jsme také svědky toho, že fakticky velká část EU je zájem pouze ekonomický, a to nebyl určitě zájem těch zakladatelů,“ řekl Duka.

Zaujalo ho prý, že Klausův pohled na EU se vrací k některým myšlenkám politiků, kteří stáli u zrodu evropské integrace. Postoj českého prezidenta podle Duky svým způsobem nahrazuje chybějící de Gaullův hlas.

„Církev se nevyhraňuje přímo proti Evropské unii, ale musí se vyhranit a vyhraňuje se proti určitým politickým tendencím, které Evropská unie v posledních deseti letech představuje,“ sdělil novinářům Duka. Podle něj už jsou ideály otců Evropy od mnohých kroků současné EU na hony vzdáleny.

Pražský arcibiskup po křtu Klausovy knihy vysvětlil svou účast, že patří k dobrým sousedským vztahům na taková setkání s prezidentem chodit. Klausův nejnovější příspěvek ke kritice EU už prý četl a prezidentovy úvahy ho zajímaly. Necítí se ale prý kompetentní k tomu, aby vstupoval do ekonomické diskuse o situaci EU.

Klaus v Míčovně Pražského hradu představil svou novou knihu, v níž ostře kritizuje vývoj v EU. Uvedl mimo jiné, že unie se nyní nachází v „mezistavu“, z něhož může zamířit jen k hlubší fiskální a politické unii, nebo se zásadně proměnit a „odbourat“ vývoj posledního půlstoletí. Vývoj v Evropě přitom podle Klause už hájí jen „zájmová koalice, která je na EU existenčně závislá“ a „snílci o sjednoceném lidstvu, kteří spolu s Karlem Marxem sní o chvíli, kdy stát konečně odumře“. Kniha má podle Klause přispět k tomu, aby i mlčící většina občanů pochopila, že prohlubování evropské integrace a vývoj EU v posledním půlstoletí jsou chybou.

Reklama

Výběr článků

Načítám