Hlavní obsah

ČSSD podepsala vánoční odchod z koalice

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Takto jsme se rozhodli a berte, neberte. Jenže „neberte“ nešlo, tak jsme to vzali, popsal středeční asi půlhodinové podepisování konce koalice ODS s ČSSD na pražské radnici jeden ze sociálních demokratů. Věcný důvod podle něho ani nezazněl. Koalice se oficiálně rozpadne den před Vánoci.

Foto: Petr Janiš, Právo

Šéf pražské ODS Boris Šťastný (vpravo) na jednání zastupitelstva

Článek

„ODS navrhla ukončení koaliční smlouvy ke dni 23. prosince a ČSSD návrh akceptovala,“ řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný. Současná rada má v prosinci ještě prosadit rozpočet. „Není tam žádné okleštění pravomocí,“ poznamenal primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Právě on zůstává primátorským kandidátem ODS pro jednání s TOP 09. To by oficiálně mělo začít po zítřejším jednání zastupitelstva, neformální rozhovory běží už nyní. Připustila je i ČSSD.

„Z politického hlediska ODS přijde na toto jednání s žádostí, aby primátorem hlavního města byl nadále představitel ODS. Já osobně budu klubu a vrcholným orgánům ODS navrhovat pana docenta Svobodu,“ řekl Šťastný.

Na otázku Práva, zda je primátorský post nepřekročitelnou podmínkou ODS, Šťastný řekl, že jde o „jasnou prioritu“. Spekuluje se, že i vzhledem k angažmá volebního lídra pražské TOP 09 Zdeňka Tůmy ve finančním sektoru, by TOP 09 mohla připadnout většina radních.

„Budeme požadovat co nejvíce, abychom mohli své teze, představy, svou pravicovou politiku co nejvíce prosadit,“ řekl však Svoboda. Šťastný uvedl, že on s TOP 09 zatím nejednal.

„Pokud skončíme v opozici, sednu si do první řady a budu se dívat, jak si pravicová koalice poradí se závazky z minulosti. Pokud vymyslí lepší řešení, než s jakým přišla ČSSD, zatleskám jim,“ řekl k městským financím, které se staly záminkou pro konec koalice, primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD). Město především zatím neví, z čeho zaplatí za nové tramvaje.

Velká koalice ODS s ČSSD řídila Prahu už mezi lety 1998 a 2006, ODS drží post zdejšího primátora už dvě desetiletí. Jako méně pravděpodobná vypadá varianta, že ODS bude nyní s TOP 09 jednat jen na oko, aby se obloukem vrátila k ČSSD. „Pokud nevyjde jednání s TOP 09, opět se sejdeme a rozhodneme se, co budeme dělat dál,“ dodal Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám