Hlavní obsah

ODS se prý již dohodla s TOP 09 na koalici v Praze

– Praha • Aktualizováno

Občanští demokraté se již údajně se zástupci pražské TOP 09 dohodli na vytvoření koalice na pražském magistrátu. Tvrdí to ČTK s odvoláním na zdroje z obou stran. ODS by se tak mohlo podařit udržet post primátora pro Bohuslava Svobodu. Dosavadní koalici s ČSSD doporučila v pondělí vypovědět regionální rada ODS. Úterní večerní zasedání zastupitelů by tento krok mělo potvrdit. Jak ODS, tak TOP 09 v oficiálních vyjádřeních nadále tvrdí, že mohou jednat i s ČSSD a dohodu popírají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) připustil, že za rozpadem pražské velké koalice mohou být pnutí uvnitř ODS.

Článek

Podle nepotvrzených vnitrostranických informací, které agentura získala od důvěryhodného zdroje, se již ODS a TOP 09 na koalici domluvily. ODS by prý měla získat post primátora a TOP 09 většinu v radě. Informaci o tom, že ODS a TOP 09 jsou už na koalici v Praze téměř domluvené, agentuře potvrdil i další zdroj z těchto stran.

Podle některých jiných hlasů ale dohoda ODS a TOP 09 ještě úplně "upečená" není. Vedení pražské TOP 09 jakákoli jednání odmítá, rychlý rozpad koalice stranu překvapil.

Ještě nejednáme, tvrdí Šťastný

Předseda pražské ODS Boris Šťastný popřel informace o tom, že by jednání s TOP 09 už začala. Rozhovory prý začnou až po vypovězení koaliční smlouvy. Na jednání podle něj strana půjde s jednoznačným požadavkem na obsazení postu primátora. ODS prý vyjde TOP 09 vstříc "v dalších pozicích". Šťastný uvedl, že sám navrhne na primátora znovu Svobodu. Dodal ale, že bude záležet na rozhodnutí spolustraníků.

Místopředseda pražské TOP 09 Daniel Korte označil ve vysílání ČT informace o dohodě za futurismus. Svoboda je podle něj slabý primátor.

S návrhem na vypovězení koalice nečekaně přišel právě Šťastný, který je vnitrostranickým oponentem Svobody. Podle některých spekulací, které kolují po magistrátu, by mohlo být vypovězení koaliční smlouvy jen taktickým manévrem vedoucím k sesazení Svobody. Sám Svoboda připustil, že některým lidem kolem ODS může překážet. Ráno nicméně získal podporu celostátního vedení ODS.

Koalice ODS a ČSSD v Praze vznikla po loňských podzimních volbách, v nichž zvítězila TOP 09. Pravicová koalice by měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám