Hlavní obsah

V sobotu konečně zaprší

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhotrvající inverzi a minimu srážek, slibují meteorologové změnu o nadcházejícím víkendu. Přechod studené fronty přinese v sobotu vedle srážek i čerstvý vítr, který ukončí inverzní počasí.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Poloprázdná přehrada Morávka v Moravskoslezském kraji

Článek

Třebaže již měsíc prakticky nepršelo a průtoky tuzemských řek jsou hluboko pod dlouhodobými průměry, nepanuje podle meteorologů sucho. O něm se dá podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka hovořit pouze na pěti procentech území.

To, že absence srážek nemá výraznější dopad, je dáno inverzním charakterem počasí. "Kdyby podobná situace panovala v létě, bylo by to jiné," osvětlil Dvořák s tím, že slunce by půdu vysušilo a hladiny povrchových i podzemních vod by výrazně klesly. Díky chladnému počasí s minimem slunečního svitu je však hydrologická situace víceméně v normálu.

Od soboty přijdou srážky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že až do pátku bude převládat zataženo s nízkou oblačností. Méně oblačnosti bude pouze na horách a jen místy v nižších polohách.

Objevovat se mohou mlhy a ojediněle i mrholení, které může být mrznoucí. Odpolední maxima budou stoupat k pěti stupňům Celsia. Tam, kde bude oblačnosti méně, se rtuť teploměru může dostat až k sedmi stupňům.

V noci se budou teploty pohybovat nejčastěji kolem nuly, při vyjasnění mohou být až minus čtyři stupně.

Změna přijde v sobotu, kdy přes Českou republiku přejde od západu studená fronta. Ta s sebou přinese  proměnlivou oblačnost a přeháňky či občasný déšť. V polohách nad 700 metrů nad mořem budou srážky sněhové. Oblačno s přeháňkami a občasným deštěm by mělo být i v dalších dnech.

Odpolední teploty se dostanou k sedmi stupňům, posléze by měly dále stoupat až k 11 stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám