Hlavní obsah

Sváček je možným kandidátem na nového soudce Ústavního soudu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým soudcem Ústavního soudu by se mohl příští rok stát současný předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Nasvědčuje tomu fakt, že zítra má prezident Václav Klaus v programu jeho přijetí na Hradě. A co víc, Klaus na svých internetových stránkách uvedl, že tématem jejich rozhovoru bude právě možná kandidatura Sváčka na ústavního soudce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sváček

Článek

„Pokud bych nabídku dostal, velmi vážně bych o ní uvažoval,“ řekl v úterý Právu Sváček.

Současný šéf pražského městského soudu by tak mohl vystřídat buď Elišku Wagnerovou, nebo Františka Duchoně. Oběma ústavním soudcům končí jejich desetiletý mandát příští rok. Wagnerové v březnu, Duchoňovi v červnu.

Záleželo by i na postoji ČSSD

Případná nominace Sváčka prezidentem republiky ovšem pro Sváčka ještě nemusí znamenat jisté vítězství. Jeho kandidaturu musí schválit Senát, který dnes ovládá soc. dem. a do případné volby Sváčka si v horní komoře svou většinu udrží.

Pokud by se soc. dem. nominaci Sváčka vzepřela, nepomohou mu ani možné dobré vztahy s Klausem, o kterých se spekuluje. Už v září v rozhovoru pro Právo Sváček na otázku, jaké vztahy má s prezidentem uvedl: „Vztah s prezidentem republiky? Co k tomu říci? Jako každý občan prezidenta respektuji, a to je asi tak všechno, co vám mohu říci.“

Jméno Sváčka se objevilo také na jaře po rezignaci Radka Johna na post ministra vnitra. Sváček tehdy figuroval na pětičlenném seznamu možný kandidátů, se kterým přišel premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám