Hlavní obsah

Den v nemocnici bude už v prosinci za 100 Kč

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za několik dnů pacienti pocítí ve svých peněženkách první dopady zdravotní reformy. Ještě 30. listopadu zaplatí pacienti za den v nemocnici jako dosud 60 korun, ale od 1. prosince už 100 korun. Ostatní změny, které novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší, budou platit od ledna a od dubna příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zákon jako celek platí od prosince, a to znamená, že i vyšší regulační poplatek za den v nemocnici. U ostatních změn je odklad na leden anebo ještě později,“ řekl Právu v pondělí Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Sto korun však nezaplatíme pouze za den v nemocnici, ale také v odborném léčebném ústavu, tedy i na psychiatrii, v léčebně dlouhodobě nemocných, v lázních, dětských odborných léčebnách nebo ozdravovnách. První a poslední den hospitalizace se přitom berou jako jeden den. Poplatek za hospitalizaci musí pacient uhradit do 8 dnů od propuštění z ústavní péče.

Výjimku tvoří případy, kdy je pojištěnec hospitalizován déle než 30 dnů, což je například v léčebnách dlouhodobě nemocných. V takovém případě poplatek hradí vždy k poslednímu dni každého kalendářního měsíce.

Změna poplatku má jen v prosinci přinést zhruba 40 až 60 miliónů korun. Rozpětí je tak velké proto, že v prosinci kolem Vánoc a silvestra se nemocnice a ústavy zpravidla vylidňují a pacienti jsou většinou doma. Vyšší poplatek má pak v celém roce přinést zhruba 740 miliónů korun. Tyto peníze musí zdravotnické zařízení použít „na úhradu nákladů spojených s provozem a jeho modernizací“. Tedy v podstatě na cokoli.

Sto korun za den v nemocnici se nezapočítává do ochranného limitu, který pro děti do 18 let a důchodce nad 65 let činí ročně 2500 korun a u všech ostatních 5000 korun. Všechny ostatní poplatky zatím zůstávají nezměněny.

Za recept méně od ledna

Od ledna příštího roku se ale změní poplatek za recept. Dosud platíme 30 korun za položku na receptu. Lékař může předepsat pouze dva druhy léků a to znamená, že za recept dnes platíme poplatek 30, respektive za předepsané dva druhy léků 60 korun.

Od ledna příštího roku budeme platit za celý recept 30 korun, tedy ne jako dosud za položku na receptu.

Podle původního znění reformy si měli od ledna pacienti platit i léky do 50 korun a doplňkové a podpůrné přípravky. To však je odloženo. „Od 1. ledna se pro pacienty v hrazení léků nic nezmění. Se změnami počítáme až k 1. dubnu,“ řekl Právu Sršeň.

Zatím jen asi 16 nadstandardů

Od ledna bude možné si také připlatit na nadstandardní péči. Zatím to ale zřejmě bude jen na zhruba 16 výkonů. Například na:

  • dražší vakcínu proti pneumokoku;
  • lepší oční čočky;
  • odlehčené sádry při zlomeninách;
  • dvanáct chirurgických výkonů, třeba náhradu kyčelního kloubu nebo operaci robotickým systémem.

Pacient vždy doplatí rozdíl mezi cenou nadstandardního výkonu a toho výkonu, který hradí zdravotní pojišťovna. Částky mohou být různé. Budou se pohybovat od 100 korun za odlehčenou sádru až třeba po 50 tisíc v případě operace robotickým systémem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám