Hlavní obsah

Návrh na obnovu procesu Kalouskova poradce soud odmítl

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Návrh na obnovu procesu poradce ministra financí Radka Šnábla, který byl před třemi lety odsouzen ke dvouleté podmínce a pokutě 300 tisíc korun za krácení daně, v pondělí zamítl ústecký krajský soud. Podle něj nepředložil Šnábl nic nového, co by soudy v jeho případu ještě neprojednávaly.

Článek

„Veškeré nově předložené důkazy už soudy projednávaly, nešlo o žádné nové skutečnosti, jak požaduje zákon při obnově řízení,“ řekla Právu mluvčí soudu Irena Jeřábková s tím, že Šnábl si proti nynějšímu rozhodnutí soudu podal stížnost.

Ústeckým krajským soudem byl vysoký úředník odsouzen společně s dvěma dalšími muži v roce 2008. Podle pravomocného rozsudku jako předseda představenstva společnosti Jast spolu s dalšími dvěma obchodníky v roce 1999 domluvili vývoz výherních automatů do Arménie. Zboží do Jerevanu prý ale nikdy nedorazilo a podnikatelé získali od finančního úřadu zpět DPH ve výši 5,5 miliónu korun. Rozsudek potvrdil i vrchní soud, Nejvyšší soud zamítl i stížnost na porušení zákona. Šnábl vinu od počátku popírá.

Nedůvěryhodní svědkové

Jednání o návrhu na obnovu procesu ústecký soud zahájil letos v březnu. Hned na začátku projednávání své žádosti podal Šnábl námitku proti podjatosti předsedkyně senátu Kamily Krejcarové. Senát soudu námitku odmítl a Šnábl na toto rozhodnutí podal stížnost. Tu pak posuzoval vrchní soud a soudkyně byla nakonec z projednávání vyloučena.

V březnu u soudu Šnáblův advokát uvedl, že předkládají dva nové dokumenty, které mají dokazovat nevinu jeho klienta. Jeden je dokument, který prý potvrzuje, že zboží tak, jak ho zkontrolovali celníci, dorazilo do Arménie. Druhý pak má být policejní dokument, podle kterého jsou svědci z Arménie, o jejichž výpovědi se soud také opíral, nedůvěryhodné osoby. Ti by se prý mohli vystavit trestnímu stíhání, kdyby řekli o případu pravdu.

V době odsouzení Šnábl na ministerstvu financí pracoval jako ředitel mezinárodněprávního odboru a řídil miliardové arbitráže. Po svém odsouzení rezignoval. Nyní opět Šnábl pro Miroslava Kalouska (TOP 09) pracuje, jako jeho poradce právě pro oblast mezinárodních arbitráží.

Reklama

Výběr článků

Načítám