Hlavní obsah

Správní rada VZP schválila pořízení dalších akcií knížek IZIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) schválí pořízení dalších 46 procent akcií projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Pojišťovna by tak měla mít nadpoloviční podíl 51 procent. Podmínkou ale je, že smlouvy s firmou IZIP bude možné vypovědět už příští rok v pololetí. Novinářům to po jednání správní rady řekl její předseda Marek Šnajdr (ODS). Podle něj se nepodařilo dojednat podmínky, aby VZP mohla odkoupit celý balík akcií.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda správní rady VZP a poslanec ODS Marek Šnajdr, za ním šéf VZP Pavel Horák

Článek

„Zhruba čtyři hodiny jsme řešili, jak dál ve vztahu se společností IZIP. Dotazy majetkové účasti či neúčasti VZP nejsou ty nejdůležitější. Zásadnější je existence smluvních vztahů mezi VZP a IZIP,“ sdělil novinářům Šnajdr. Podle něj smlouvy zavazují VZP platit za projekt na příliš dlouhou dobu, a to i do roku 2015 a 2016. Stát by to mohlo s DPH dalších 750 miliónů.

„Správní rada se věnovala především analýze, jak si rozvázat ruce, jak a zda vůbec chce pokračovat s digitalizací,“ řekl Šnajdr.

Elektronické zdravotní knížky IZIP, za něž VZP vydala za deset let 1,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty, na sebe před nedávnem opět strhly pozornost. Důvodem byly pochybnosti kolem vlastnictví. VZP totiž chtěla dokoupit akcie od neznámé švýcarské firmy eHI eHealth International. Na ni je převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři. Média navíc zveřejnila výsledky auditu, podle něhož desítky miliónů od VZP na provoz končí u společností, které nemají s knížkami nic společného. IZIP autorská práva prý navíc převedla na jiné firmy.

Podle Šnajdra rada dostala od ředitele VZP Pavla Horáka informace o dohodě mezi VZP a firmou IZIP, která umožní smlouvy rozvázat už v polovině příštího roku. Za této podmínky může VZP pořídit 46 procent akcií, které jsou nyní v úschově u právníka. Horák původně navrhoval, aby pojišťovna koupila celý balík akcií. Podmínky pro získání sta procent cenných papírů se mu ale nepodařilo dojednat. Radní mu uložili, aby zajistil také vrácení autorských práv k projektu do firmy IZIP.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v tiskovém prohlášení uvedl, že bere rozhodnutí správní rady na vědomí a výsledky jednání vítá.

„Pokud testovací provoz projektu IZIP v Karlovarském kraji a kraji Vysočina neskončí přesvědčivě, bude třeba desetiletý projekt IZIP neprodleně ukončit a hledat jinou cestu elektronizace českého zdravotnictví,“ poznamenal Heger.

Reklama

Výběr článků

Načítám