Hlavní obsah

Nevídané záběry noční Prahy z Petřínské rozhledny po zavírací hodině

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Atraktivní výhled z Petřínské rozhledny na panoráma Prahy je vyhledávaným lákadlem pro turisty i Pražany. Včetně blízkého Pražského hradu se tu za jasného počasí otevírá daleký rozhled po celém hlavním městě, a nejen ten. Na severu lze spatřit Říp a České středohoří, na severovýchodě je vidět masiv Krkonoš. Výhled pak uzavírají Brdy.

Noční Praha z Petřínské rozhlednyVideo: Novinky

 
Článek

Pohled na českou metropoli po setmění je velmi specifickým zážitkem – lahodí oku a nabízí doslova zářivou podívanou na osvětlené budovy a noční život tepající v uličkách. Městu po západu Slunce dominují zejména nádherně nasvícené historické budovy – Pražský hrad, Národní divadlo nebo například Chrám svatého Víta.

Rozhledna na pražském Petříně je právem nazývána mladší sestrou Eiffelovy věže. Tato dominanta Prahy je sice mladší než "kolegyně" v Paříži, ale zato se nachází v nadmořské výšce o 17 metrů vyšší, než zmíněná chlouba Francie - ve výšce 324 metrů. Samotná rozhledna má 63,5 metru a její ocelová konstrukce váží 175 tun.

Jádrem konstrukce Petřínské rozhledny je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah; okolo něj se vinou dvě točitá schodiště s 299 schody - jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů.

V 60. letech 20. století byly na vrcholu rozhledny umístěny antény pro televizní a rozhlasové vysílání. Pozdější odstranění televizního vysílače umožnilo uvolnění tubusu výtahu a jeho rekonstrukci, nyní slouží pro osoby se sníženou pohyblivostí. Také místo dřívějšího obedněného balkonu ve výšce 20 metrů vznikl ochoz přístupný i turistům na invalidním vozíku. Nikdo tak o požitek z krásného výhledu nemusí být ochuzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám