Hlavní obsah

Soc. dem. vyšle Vlčka do boje o senátní křeslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučná nad Desnou

O post senátora v obvodu Šumperk, který zahrnuje jesenický okres a část Šumperska, se bude za sociální demokraty příští rok na podzim ucházet někdejší šéf Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček. V sobotu o tom rozhodla okresní nominační konference strany v Loučné nad Desnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda poslanecké Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Vlček rezignoval na funkci předsedy Sněmovny loni na jaře kvůli kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 miliónů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu. Vlček prý poslance osobně přesvědčoval, aby dotaci schválili. Vlček také splatil půjčku přes milión korun v hotovosti, což odporuje zákonu.

ČSSD jej přesto nominovala. "Předložil výsledky soudních řízení, kdy byl ze všech obvinění očištěn," uvedl Vomáčka.

Pro Vlčka hlasovalo 39 z 57 delegátů. "Na druhém místě skončil se 13 hlasy starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek. O křeslo se ucházela ještě Irena Jonová, další dva kandidáti se kandidatury vzdali," dodal Vomáčka.

Volební obvod v současné době v horní komoře Parlamentu ČR zastupuje Adolf Jílek (TOP 09). Podle jeho stranické kolegyně a poslankyně Jitky Chalánkové ale Jílek znovu kandidovat nebude.

ODS do boje vyšle místostarostu Jeseníku Petra Procházku.

V sobotu také sociální demokraté v Luhačovicích rozhodli, že jejich kandidátku pro krajské volby ve Zlínském kraji v příštím roce povede stávající hejtman Stanislav Mišák. Ten bude stranu zastupovat i v senátních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám