Hlavní obsah

Češi mají nejraději Slováky a Švédy, Rusy a Číňany nemusí

Právo, rsk

Češi mají nejblíže ke Slovákům, obyvatelům severských zemí a západoevropským státům. Naopak nejchladnější vztah projevují k zemím východní Evropy a Číně. Dále se domnívají, že vážnost ČR ve světě slábne. Vyplývá to z průzkumu STEM, který agentura zveřejnila v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Vedle Slováků mají lidé v ČR rádi i Skandinávce

Článek

Podle údajů si však většina hodnocených zemí u obyvatel ČR od loňska pohoršila, mírný vzestup pozitivních vztahů se týká jen Japonska, které se potýkalo se tsunami a následnou havárií v jaderné elektrárně Fukušima.

Nejvíce příznivých známek získaly Slovensko a Švédsko, obyvatelé Česka pozitivně hodnotili i Nizozemsko, Francii, Dánsko, Británii, Belgii a Rakousko. Více než polovinu příznivých známek získalo ještě Japonsko, Itálie, Chorvatsko, Německo, Polsko a Slovinsko.

Žebříček obliby zemí (v %, součet hodnocení 1 a 2 na školní stupnici)
pořadízeměhodnocení
1.Švédsko80
2.Slovensko80
3.Nizozemí77
4.Francie76
5.Dánsko74
6.Velká Británie72
7.Belgie71
8.Rakousko70
9.Japonsko65
10.Itálie63
zdroj: STEM

Vztah k Maďarsku a k USA hodnotí příznivě téměř polovina občanů. Nejvíce špatných známek lidé vystavili Srbsku, Rusku, Ukrajině a Číně.

Zatímco vztah k evropským mocnostem je trvale velmi dobrý anebo se dlouhodobě zlepšuje, jako tomu je vůči SRN, k celosvětovým velmocím (USA, Rusko) si občané ČR udržují vztah poměrně chladný.

Vážnost ČR ve světě slábne

Přestože se 54 procent dotazovaných domnívá, že je zahraniční politika naší země v zásadě správná, téměř dvě třetiny občanů (62 procent) si myslí, že mezinárodní vážnost ČR slábne. STEM připomněl, že tak nepříznivé mínění o kreditu své země agentura dosud nezaznamenala.

Přestože se směřováním zahraniční politiky souhlasí více jak polovina dotázaných, i tak jde o velmi nízkou hodnotu srovnatelnou se situací v roce 2007, kdy veřejností hýbaly debaty kolem výstavby amerického radaru v Brdech.

STEM průzkum založil na odpovědích 1277 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám