Hlavní obsah

Bohumín letos zažil už 105 dní smogu

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban
Bohumín

Obyvatelé Bohumína v Moravskoslezském kraji se letos téměř už třetinu roku potýkají s překročenými imisními limity. Smog už včera ale začal konečně ustupovat a poté, kdy zde po několik dní byly limity prachu v ovzduší překračovány víc než čtyřnásobně, ve čtvrtek už to to bylo jen o polovinu. Zdejší lidé tak letos ve smogu dýchali rekordní již 105. den.

Článek

„Samozřejmě, že nám to moc vadí. Ale nikdo s tím nic nedělá. Moje desetiletá dcerka trpí astmatem, teď se jí nemoc velmi zhoršila. Do školy ji posílat musím. Snažím se ji proto nepouštět aspoň moc ven,“ svěřila se Právu třicetiletá Nina Gáborová z Bohumína s tím, že její kamarádka má tři děti, které jsou teď všechny nemocné.

Od svého narození bydlí v Bohumíně Jiřina Žáková, jejíž děti mají také kvůli smogu zdravotní problémy. „No, jsme na sprejích, co vám mám říkat. Devítiletý syn má astma. Když sem vtrhne smog, tak to hned poznám, astma se mu zhorší. Vlastně už marodí téměř měsíc,“ líčila Jiřina Žáková. Podle ní ale mohou za smog v Bohumíně i mnozí místní. „Mezi lidmi se ví, že někteří pálí PET lahve plněné pilinami a přepáleným olejem. Stačí projít v Bohumíně večer některými ulicemi,“ podotkla smutně žena.

Lékařka jedné z bohumínských alergologických ambulancí Barbara Malyszová přiznala, že nyní o pacienty skutečně nouzi nemají. „Máme jich tolik, že se s vámi nemám ani čas bavit,“ řekla ve spěchu a dodala, že zdravotní stav zvláště menších dětí je v poslední době dost tristní. „Minulý týden jsem tady měla řadu dětí v astmatickém stavu, jen v úterý dopoledne jsme měli dobře dvacet pacientů,“ odhadovala s tím, že situace je rok od roku horší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám