Hlavní obsah

Na demonstraci v Praze se pohřbívaly demokratické iluze

Právo, Novinky, ČTK, jfk, hon, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 17. listopadu probíhaly na řadě míst České republiky demonstrace. Václavské náměstí zaplnila v odpoledních hodinách více než tisícovka nespokojených občanů. Proti vládě protestovali lidé také například v Ostravě, Olomouci nebo Brně.

Článek

Na Václavském náměstí se ve čtvrtečních odpoledních hodinách uskutečnila protestní akce pořádaná iniciativou ProAlt. Připojili se k ní také účastníci demonstrace, která vypukla na Staroměstském náměstí, kde se protestovalo proti vládním reformám. Pod sochou svatého Václava promluvil například slovinský filozof Slavoj Žižek. Průvod protestujících se kolem páté hodiny začal přesouvat na Palachovo náměstí, kde by měla akce skončit.

Foto: Právo

Mezi demonstrující proti vládním reformám přišel i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) na Staroměstském náměstí uspořádalo "pohřeb demokracie a šancí roku 1989", také „lékařské konzilium“, jehož členové z občanských iniciativ, odborů a politických stran hledali cesty k léčení nemocné demokracie a sociálního státu.

Happening podpořili odboráři, sociální demokraté a komunisté. Podle policie se ho zúčastnilo asi 300 lidí, podle odhadu přítomných novinářů více než 500.

Foto: Právo

Organizátoři protestní akce přivezli na Staroměstské náměstí rakev s ostatky zesnulých iluzí a šancí.

Pořadatelé na Staroměstském náměstí vystavili také rakev, která měla symbolizovat „ostatky zesnulých iluzí a šancí“. Lidé podepisovali petici proti důchodové reformě a proti školnému. Někteří si přinesli české vlajky, objevily se také červené prapory se srpem a kladivem, s nimiž přišlo několik příznivců Svazu mladých komunistů Československa.

Foto: Právo

Mezi protestující dorazil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho stranický kolega Jiří Dienstbier.

Na místo se dostavili předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředseda strany Jiří Dienstbier a předseda KSČM Vojtěch Filip. Dienstbier připomněl, že je dobré pohřbít iluze, ale ne ideály. Změna v roce 1989 dala podle něj řadu šancí, nebyly ale v mnohém naplněny. Dodal, že bez sociálního rozměru nemůže fungovat demokracie.

Stovky neonacistů v ulicích

Průvody stovek příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) i jejich odpůrců v Praze v podvečer skončily, menší skupinky ale i poté zůstaly v ulicích pod dohledem několika set policistů. Snažili se zabránit střetům obou skupin na Palackého mostě, kde se shromáždilo asi pět desítek odpůrců DSSS. Příznivce DSSS na smíchovském břehu Vltavy kontrolovala policie. [celá zpráva]

Policejní mluvčí Tomáš Hulan řekl, že policie účastníky demonstrací i po jejich rozchodu sleduje a snaží se zabránit konfliktům. Po průvodech skončilo na policejní služebně 17 lidí.

Průvod odpůrců DSSS, který zorganizovala iniciativa Ne rasismu, došel podle plánu z Betlémského náměstí až na Moráň. Pořadatelé očekávali střet s příznivci dělnické strany a vybízeli účastníky, aby v průvodu i přes chladné počasí vydrželi. Z Moráně se poté přesunuli na Palackého náměstí, které je na nábřeží u Palackého mostu. Tam akci organizátoři oficiálně ukončili, část ze zhruba třísethlavého průvodu ale zůstala na místě a stále vyčkávala na možný střet s protistranou.

Foto: Právo

Na průvod pravicových extremistů dohlížely v centru Prahy desítky policistů.

V Ostravě demonstrovalo přes 300 lidí

Demonstrace proti vládním reformám se konaly také na dalších místech České republiky. Více než tři stovky lidí dorazily na Jiráskovo náměstí v centru Ostravy. Akci svolala místní organizace sdružení ProAlt a podpořili ji mimo jiné odboráři z Dopravního podniku Ostrava, ale třeba i školské odbory.

„Osmdesát procent lidí je nespokojených s tím, co se v této zemi děje. Čekal jsem proto, že přijde více lidí, ale asi se raději dívají doma na televizi, dokud na to ještě mají,“ řekl šéf odborů Dopravního podniku Ostrava Ivo Protivínský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na demonstraci proti vládním reformám v Ostravě přišlo více než 300 nespokojených lidí, řada z nich byla vybavena transparenty a píšťalkami.

Na demonstraci převažovali spíše starší lidé. „Prožil jsem revoluci v roce 1989, ale představoval jsem si to tehdy úplně jinak. Vadí mi všechno. Krade se a nikomu se nic nestane. Kde to žijeme? To snad ani není demokracie,“ řekl bývalý technik a dnešní důchodce Josef Kubíček.

Pořadatelé byli s účastí a s průběhem protestní akce spokojeni. „Je tady asi 300 lidí, čekali jsme maximálně 150,“ řekl zástupce pořadatelů Ondřej Marek.

Dav demonstrujících v Brně volal po demisi vlády

Demise, demise, demise. To bylo nejčastěji skandované slovo na shromáždění necelé tisícovky demonstrujících, kteří přišli bez ohledu na mrholení a vlezlou zimu protestovat v Brně na Malinovského náměstí proti současné vládní politice.

Na shromáždění se podepisovaly petice proti školnému, „dohoda o rozvázání pracovní smlouvy mezi vládou a veřejností“ a také se známkovaly různé „vládní předměty“ jako je morálka vlády, komunikace s veřejností, vztah k zaměstnavatelům, kvalita státního rozpočtu prezentace ČR v zahraničí, zdravotní péče, spravedlnost, sociální reformy, průhlednost veřejných zakázek či důchodová reforma. Až na nějakou tu čtyřku byly na většině oznámkovaných předmětů jednoznačně pětky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brňané známkovali vládu.

„Známky přeneseme na vysvědčení, které pak skutečně předáme premiérovi Nečasovi. Určitě to není naposledy, co se takhle scházíme. Mám za to, že jsme o sobě měli dát vědět už mnohem dříve To, co si dovoluje vláda u nás, by si nikde jinde u sousedů například v Německu či Rakousku, které si často bereme za vzor, nedovolili. Bezostyšně krást a ještě dělat z lidí chudáky. Tato vláda není pro lidi ale jen pro svoje kšefty. Už dávno měla být generální stávka,“ nechala se slyšet šéfka regionální rady odborových svazů jihomoravského kraje Stanislava Slavíková.

Značnou pozornost a odezvu si vysloužila ve svém vystoupení také primářka úrazové nemocnice v Brně Lenka Doležalová. Ta opakovaně označila ministra Hegera za lháře a loutku v rukou podnikatelů ve zdravotnictví.

Přibližně 200 lidí pochodovalo v průvodu centrem Olomouce.

Výběr článků

Načítám