Hlavní obsah

Na Lipně už spustili sněhová děla

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svazích lipenského lyžařského areálu v Kramolíně leží od čtvrtečního rána první centimetry sněhu. Jak Právo informoval technický šéf společnosti Lipno Servis Antonín Kolář, čtyřicítku sněžných děl spustili v průběhu noci na čtvrtek.

Článek

„Klimatické podmínky jsou zatím dobré, proto jsme začali se zasněžováním. Děla jsme spustili v deset večer a systém se odstavil po šesté ráno. Pokud chladné počasí vydrží, budeme si schopni vytvořit zásoby, které můžeme rozhrnout na sjezdovky,“ uvedl Kolář. Dodal, že se zasněžováním letos začínají dokonce o týden dříve než loni.

Sněhová děla jsou řízena automaticky a systém si sám vyhodnocuje množství sněhu, které vyrobí. „Záleží nejen na teplotě vzduchu, ale i vody, kterou čerpáme z Lipna, na vlhkosti vzduchu a dalším parametrem je kvalita sněhu, kterou potřebujeme,“ upřesnil technický šéf Lipno Servisu.

Při maximálním výkonu děla vyčerpají až 140 litrů za vteřinu, ve středu v noci zatím využívaly kapacitu 60 litrů za vteřinu. Loni se začalo na Lipně lyžovat už 3. prosince, letos to bude možná ještě dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám