Hlavní obsah

Schwarzenberg pokles popularity chápe, ale kvůli jadrnostem to prý není

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga výrazný pokles popularity nevyvádí z míry. Podle něj se to dalo předpokládat a vyjmenoval několik aspektů, které se mohly podepsat na zhoršeném dojmu ve veřejnosti. Nicméně pověstná Schwarzenbergova prostořekost mezi nimi není. Jadrné glosy podle něj Čechům tolik nevadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„To je samozřejmé. Každý politik musí být smířen s tím, že taky jednou zažije pokles popularity,“ řekl Schwarzenberg v reakci na výsledky průzkumu popularity, který mu přisoudil přízeň jen 39 lidí, zatímco ještě loni patřil s podporou 55 procent mezi nejoblíbenější politiky v zemi. [celá zpráva]

Ministr uvedl, že jeho popularita padá i s přízní jeho strany, která jde lidem na nervy reformními kroky, které prosazují zejména její ministři. Stejně tak se na výsledcích podepsala i celá vláda.

Štvavé články

„A do třetice kvůli mé kandidatuře na prezidenta. Najednou začaly z nejrůznějších míst vycházet o mně takové štvavé články, ty budou mít jistě své výsledky, o tom jsem přesvědčen. Mně to nevadí a doufám, že lidi přesvědčím svou prací,“ uzavřel analýzu Schwarzenberg.

Upřesnil, že mezi takové články lze počítat ty, ve kterých „byl označen za nového Háchu a podobné hezké věci“.

Na otázku, zda pokles obliby může vězet i v jeho občasných prostořekých replikách, které mohou lidé vnímat z úst šéfa diplomacie negativně, odpověděl: „Ty ne, ty by, myslím, u nás nevadily.“

Paka a magoři

Schwarzenberg byl v říjnu na celostátním sjezdu TOP 09 nominován jako jediný kandidát na prezidenta, ať už přímé, či nepřímé volby. Nedlouho poté se vyjádřil, že z postu hlavy státu by se v první řadě snažil upevnit dobré vztahy mezi ČR a Německem, což vyvolalo v některých kruzích negativní ohlasy.

Schwarzenberg byl v říjnu na celostátním sjezdu TOP 09 nominován jako jediný kandidát na prezidenta, ať už přímé, či nepřímé volby. Nedlouho poté se vyjádřil, že z postu hlavy státu by se v první řadě snažil upevnit dobré vztahy mezi ČR a Německem, což vyvolalo v některých kruzích negativní ohlasy.

Ministr je znám i za hranicemi, že pro slovo nechodí daleko. Věčně rozhádané vládní kolegy například označil za paka, italský premiér Silvio Berlusconi, který právě rezignoval, si zase od Schwarzenberga vysloužil kritiku za to, že šanci na reformy „prošoustal“. Českému premiérovi pak vytknul, že řečmi o referendu k euru vystrkuje pr... na německou kancléřku Angelu Merkelovou. Nedávno se musel při návštěvě Rakouska prezident Václav Klaus potýkat s dotazy místních protitemelínských aktivistů, zda jsou stále pokládáni za magory, což měl opět na svědomí Schwarzenberg.

Anketa

Vadí vám jadrný slovník Karla Schwarzenberga?
Ano
36,4 %
Ne
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4434 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám