Hlavní obsah

Protivládní protesty začaly v Budějovicích

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Tóny Smetanovy Vltavy a následně českou národní hymnou odstartovala ve středu v 16 hodin v Českých Budějovicích první ze série protestních akcí, které k výročí Sametové revoluce pořádá občanské sdružení ProAlt. Přestože akci před českobudějovickým domem kultury Metropol podpořili i jihočeští odboráři, sešlo se zde jen asi 150 lidí.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Protest odborů a sdružení ProAlt v Českých Budějovicích

Článek

Organizátoři však očekávají více účastníků na čtyřech dalších demonstracích nespokojenosti se současnou politikou, které se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu od 14 hodin u orloje na Horním náměstí v Olomouci, od 15 hodin u sochy sv. Václava v Praze, ve stejný čas na Jiráskově náměstí v Ostravě a od 16 hodin na Malinovského náměstí v Brně.

„Vidíme po celém světě, že bylo zahájeno oživení občanských hnutí a občanských postojů, což je především důsledkem toho, že politici se zmocnili celého veřejného prostoru a zacházejí s ním v neprospěch lidí. Je tedy čas, abychom jim připomněli, že mají sloužit nám a ne zájmům někoho jiného,“ řekl Právu mluvčí ProAlt Jiří Šteg.

Českobudějovická akce trvala zhruba půl hodiny a byla zcela klidná. „Je mi smutno z toho, že kolem procházejí rodiče s dětmi a ani na chvíli se nezastaví. Zřejmě jim je lhostejné, co s nimi bude příští rok. Možná teprve potom po dopadech reformy budou žádat odbory, aby jim pomohly,“ poznamenal jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Reklama

Výběr článků

Načítám