Hlavní obsah

Drobilova kauza nekončí, policie musí doplnit důkazy

– Praha • Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu otevřel kauzu údajného uplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Ve středu to oznámila mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Policie případ odložila v červnu. Zeman při prošetřování kauzy došel k závěru, že šlo o předčasný krok. Policie by podle něj měla vyšetřování doplnit.

„Je-li tomu tak, pak závěr nejvyššího státního zástupce vítám, protože je z něj zřejmé, že nebylo možné rozhodnout o mém obvinění z trestného činu. Věřím, že doplněné důkazní šetření vyvrátí všechna nařčení, která Libor Michálek směřoval k mé osobě, ať už se týkala čističky odpadních vod v Praze nebo výběrového řízení na poradenství pro SFŽP,“ uvedl v tiskovém prohlášení Drobil.

Zejména si slibuje, že se podaří vyvrátit spekulace, že do vyšetřování bylo zasahováno zvnějšku.

Michálek loni v říjnu pořídil nahrávku rozhovoru s tehdejším poradcem ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martinem Knetigem. Ten jej měl nabádat k manipulaci s veřejnými zakázkami, aby tím podpořil financování ODS a Drobilovy kariéry.

Drobil měl na následné schůzce Michálkovi poradit, aby nahrávky zničil nebo je předal policii. Celá kauza následně vedla k Drobilově rezignaci.

Stíhání Knetiga zastavil minulý týden soud. Bývalý Drobilův poradce byl v této souvislosti podezřelý z nepřímého úplatkářství a v případě odsouzení mu hrozilo až tříleté vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám