Hlavní obsah

Investorem do projektu IZIP je Asseco Central Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Utajovaným investorem do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP je podle zdroje ČTK nadnárodní společnost Asseco Central Europe. Investor kupuje ve společnosti IZIP 49procentní podíl, majorita zůstane Všeobecné zdravotní pojišťovně, která chce 51 procent. O postupu rozhodne správní rada VZP v pondělí.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Společnost Asseco Central Europe podepsala 14. listopadu se společností eHI eHealth International AG a akciovou společností IZIP memorandum o porozumění, tím bylo umožněno zveřejnění jejího jména,“ řekl utajovaný zdroj. Investor kupuje spolu se 49 procenty akcií i dodavatelské společnosti, které pro IZIP dodávají služby.

O jménu investora byli podle zdroje informováni členové správní rady. Před pondělním jednáním jim rovněž byla rozeslána zpráva auditora, z ní by mělo vyplynout, zda VZP nehrozí kvůli projektu IZIP mezinárodní arbitráž.

Podle zdroje umožní investice společnosti, že bude IZIP a projekt elektronických knížek zachován a nadále se bude rozvíjet, i kdyby z něj VZP odstoupila. Investor chce rozšířit systém elektronických knížek do dalších zemí EU.

VZP chtěla projekt ukončit

Europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký přenechali počátkem října 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Udělali to prý proto, aby projekt nemohl být zastaven. O tom uvažovala VZP. K tomu by ale potřebovala souhlas druhého vlastníka. [celá zpráva]

Společnost Asseco Central Europe, které téměř poloviční podíl patří, se zabývá poskytováním IT služeb. Vznikla sloučením Asseco Slovakia a Asseco Czech Republic. Působí i v dalších zemích střední Evropy.

Vytvoření systému IZIP stálo zhruba 300 miliónů korun. Někteří zahraniční experti považovali cenu v porovnání s obdobnými programy za několikanásobně nižší. Projekt dostal i několik mezinárodních ocenění.

Neznámá švýcarská společnost eHI, na kterou byly převedeny akcie, byla založena účelově kvůli prodeji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám