Hlavní obsah

Nečas udělal osudovou chybu, řekl zhrzený Doktor

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Michal Doktor potvrdil, že definitivně v ODS skončil. Bezprostřední vliv na jeho rozhodnutí měla prý volba premiéra Petra Nečase (ODS) při obsazování postu ministra průmyslu a obchodu. Dosadit do funkce Martina Kubu (ODS) považuje za osudově špatné, které se Nečasovi může vymstít. O Doktorovi se spekulovalo jako o možném kandidátovi.

Článek

„Rozhodnutí Petra Nečase považuji za osudově špatné. Pokud nevidí dostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se vmihli v nelibosti doteku medúzy pana doktora Martina Kuby v mém volebním kraji, pak se naše cesty, bohužel, rozcházejí,“ uvedl ve svém stanovisku Doktor v narážce na thriller Dotek medúzy z roku 1978.

Narážku však nechtěl nijak dále rozvíjet. „Paralela s filmem, který jistě znáte, je zcela na místě. Pokud Petr Nečas necítí ponaučení v příbězích lidí, kteří jsou v mnoha případech mými přáteli, pak by se měl sám cítit být ohrožen,“ poznamenal pouze Doktor.

„Po dlouhé úvaze a s pocitem dluhu musím odložit jakýkoli další zápis Michala Doktora v historii strany,“ sdělil novinářům Doktor.

Doktor odchází po 20 letech z ODS, ve Sněmovně je od roku 1998
Narodil se 2. října roku 1967 v Lomnici nad Lužnicí, maturoval na gymnáziu v Českých Budějovicích v roce 1985.
Začínal jako pomocný dělník na státním statku, v letech 1985 až 1988 pracoval jako programátor, poté působil deset let v družstvu Jipro (jako ekonom a později člen představenstva) a v roce 1998 byl několik měsíců ekonomem ve spediční firmě.
Do ODS vstoupil v roce 1991, v letech 1990 až 2002 zasedal v zastupitelstvu Lomnice nad Lužnicí, kde také od roku 1992 zastával po šest let funkci radního. Od roku 1998 je poslancem, působil zejména v zahraničním a rozpočtovém výboru, od loňského července v rozpočtovém výboru zasedá coby místopředseda.
V letech 2001 až 2007 působil v dozorčí radě České konsolidační agentury, v roce 2007 zasedl v dozorčí radě pivovaru Budvar, od loňského roku je společníkem firmy Audrey's Invest.
V minulosti vzbudil pozornost, když od roku 2005 usilovně prosazoval odškodnění klientů zkrachovalých bank a příslušné paragrafy pak prosadil jako takzvaný „přílepek“ k zákonu o zrušení Fondu národního majetku. Normu ale právě pro její formu zrušil Ústavní soud.
Michal Doktor je rozvedený, má dva syny a jednu dceru.
Zdroj: ČTK

Odmítl ale Nečasovo prohlášení, že se o Doktorově rozhodnutí měl dovědět až z médií. „I pan premiér mohl být nervózní, stejně jako já teď. Vykládám si to jako řečnickou neobratnost, nerad bych se uchyloval k takovým praktikám, ale telefonní výpisy a SMS dokazují, že toto mé rozhodnutí je zhruba 24 hodin starým rozhodnutím i pro pana Nečase,“ řekl Doktor.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec Michal Doktor

Ujistil pak, že nehodlá proti vládě rebelovat. Jako nezařazený poslanec bude podporovat reformy a dokumenty, kvůli kterým vyslovil vládě důvěru. Chtěl by také nadále pokračovat v legislativní činnosti, konkrétně například chce dokončit kompletní ekonomickou stránku zpoplatnění školného. Odmítl také vstoupit do jakéhokoli jiného subjektu s tím, že „jestřábu z ODS bude karanténa slušet“.

Že nemám krytí? Kryjí se jen feny

Novináři se ho mimo jiné ptali, zda gesto nesouvisí spíše s tím, že za léta strávená ve vrcholné politice dosud nezastával významnější post.

„Trpělivost mám takřka nekonečnou, s trochou sarkazmu a výsměchu sobě samému musím konstatovat, že má tvář a vůle po vítězství se ODS hodila při každé mediální šarvátce. A pokaždé, když šlo o mou volbu kamkoliv, se objevila kritika spočívající ve věcech, kterým jsem zprvu nerozuměl,“ vysvětlil poslanec.

„A tak mi jeden z jihočeských kolegů vysvětlil, že nemám krytí. I nepochopil jsem, o co se jedná, a tak jsem se ptal svých Facebookových přátel, jak že tomu mám rozumět. A dozvěděl jsem se, že se kryjí feny. Připouštím, že to je něco, co nedokážu dohnat,“ dodal.

Doktor například kandidoval na post předsedy poslaneckého klubu ODS, když se Nečas pokoušel sesadit z vlivné funkce Petra Tluchoře (ODS). Doktor sice proti Tluchořovi neuspěl, ale otevřel vrátka pro kandidaturu Zbyňka Stanjury, který už Tluchoře porazil.

V tiskovém prohlášení vyjádřily podporu Kubovi téměř všechny krajské organizace ODS. Pod prohlášení se nepodepsali pouze šéfové jihomoravské organizace Jiří Kadrnka a královéhradeckého sdružení Jiří Adamec. Předsedové buněk také litovali Doktorova odchodu. Šéf poslanců Stanjura Doktorův krok respektuje, i fakt, že si ponechá poslanecký mandát. Jestliže bude Doktor hlasovat v souladu s koalicí, chce s ním i nadále spolupracovat.

Problémy s jihočeským vedením

Doktor je důvěryhodným pro voliče, s vlastní jihočeskou organizací však vede boj. Vedení buňky jej loni před sněmovními volbami umístilo na nevolitelné sedmé místo kandidátky, ale voliči kladnými hlasy udrželi Doktora ve vrcholné politice. Díky kroužkům přeskočil se ziskem 9,4 procenta hlasů i nasazenou jedničku Jana Bauera, který obdržel jen 6,2 procenta.

Místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Bauer Právu řekl, že Doktorův odchod ho osobně mrzí, protože s ním v jihočeské ODS působil řadu let a vedli spolu řadu volebních kampaní. „Měli jsme korektní a slušné vztahy, o to více mě to mrzí. Je to škoda pro poslanecký klub, ale i poškození jihočeské ODS,“ řekl Bauer.

Ještě před rokem Nečas na mimořádném kongresu ODS proti Kubovi veřejně vystoupil. Odmítl jeho kandidaturu na místopředsedu strany s tím, že „by nebylo dobře, aby spoluarchitekt velkokoaličního projektu v Jihočeském kraji byl ve vedení ODS v roce 2010.“ Šéf Nečasových poradců Martin Říman tehdy navíc prohlásil, že „Martin Kuba představuje právě tu skupinu v ODS, která se snažila na kongresu strany výrazně manipulovat zákulisním způsobem výsledky“.

Neklid v ODS na jihu Čech
Jihočeskou buňku ODS provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý. Její oficiální šéf Martin Kuba se loni ucházel o post místopředsedy strany, premiér Petr Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS.
Michal Doktor by nebyl první výraznou osobností strany, která se v posledních letech rozešla s jihočeskou buňkou, loni ji opustil například českobudějovický primátor Juraj Thoma. Ten se se stranou rozešel poté, co ho z radnice odvolali i zastupitelé za jeho vlastní ODS. Před rokem se ale Thoma do čela magistrátu vrátil jako šéf Občané pro Budějovice.
Thoma také nešetří kritickými slovy na adresu jihočeské organizace ODS. „Už před lety odstavila parta kolem Dlouhého bývalého primátora Budějovic a místopředsedu ODS Miroslava Beneše. Stoupenec Václava Klause jim nešel na ruku, nahradili ho Jurajem Thomou. Po letech Thoma zažil totéž, favoritem bossů se stal Martin Kuba, z něhož udělali šéfa jihočeské ODS a vicehejtmana,“ komentoval to například v říjnu v Mladé frontě Dnes. Kuba ale jeho slova odmítá.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám