Hlavní obsah

Klaus jmenoval Kubu ministrem průmyslu a obchodu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu dopoledne jmenoval novým ministrem průmyslu a obchodu dosavadního šéfa jihočeské organizace ODS Martina Kubu. Ten ve funkci nahradí Martina Kocourka (ODS), který minulý týden rezignoval. Kuba své jmenování potvrdil již v úterý a utnul tak spekulace o Kocourkově nástupci.

Článek

Klaus ministrovi popřál a uvedl, že od ministra očekává "výraznou aktivitu". Dodal, že ministr průmyslu by měl být mimo jiné "cestovatelem po světě, který za sebou bude táhnout firmy a otvírat dveře k trhům".

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Nečas po jmenování nového ministra Kocourkovi poděkoval a dodal, že byl s jeho prací velmi spokojen. Zdůraznil i úlohu resortu pro podporu českých firem, která může být v nynější ekonomické situaci klíčová. V podobném duchu hovořil po svém jmenování i nový ministr. Ten vyzdvihl i důraz na konkurenceschopnost tuzemských firem.

Nečas odmítl, že by Kubu před dalšími kandidáty upřednostnil kvůli vlastní pozici uvnitř ODS.

Podpora rozšíření Temelínu

Kuba ještě před jmenováním mimo jiné připustil, že při jeho dosazení na post mohl hrát roli i kladný postoj, který zaujímá k dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Tu považuje za klíčovou i premiér Petr Nečas (ODS), který Kubu do funkce navrhl. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s prezidentem Václavem Klausem

V čele jihočeské ODS stojí Kuba od roku 2008, do strany vstoupil v roce 2003. Loni neúspěšně kandidoval na stranického místopředsedu. Je prvním náměstkem jihočeského hejtmana, přičemž zodpovídá za regionální rozvoj, dopravu a evropské záležitosti. Krajský úřad Kuba do konce roku opustí a znovu kandidovat nebude.

Kocourek opustil kabinet poté, co nedokázal obhájit, jak jeho matka přišla k 16 miliónům. Přiznal se, že peníze jsou jeho a že se je tak snažil „odklonit“ před svou manželkou, která se s ním rozváděla. [celá zpráva]

Kuba není první novou tváří v Nečasově vládě. V říjnu v kabinetu skončil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ke dvěma změnám došlo v minulosti i na postu ministra dopravy (Vít Bárta, Radek Šmerda), z původní vládní sestavy nezasedají v kabinetu ani ministři vnitra (Radek John) a životního prostředí (Pavel Drobil).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám