Hlavní obsah

Zbrojního šéfa na ministerstvu stíhali za nedovolené ozbrojování

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to jako kouzlo nechtěného. Šéf sekce vyzbrojování na ministerstvu obrany Pavel Bulant byl v minulosti stíhán za nedovolené ozbrojování. Do problémů se zákonem se dlouholetý voják dostal před deseti lety. Nešlo však o střelné zbraně, ale o silvestrovské rachejtle.

Foto: Pinkas Martin, ČTK

Budova ministerstva obrany

Článek

Přesněji řečeno nepovolené vojenské osvětlovací rachejtle, které Bulant odpaloval na přelomu let 2001 a 2002. Vysloužil si tím stíhání právě za nedovolené ozbrojování, které ale Okresní soud v Táboře později podmínečně zastavil s odkazem na to, že se do té doby bezúhonný Bulant k činu doznal.

Ve výkonu vysoké funkce šéfa vyzbrojovací sekce, kterou na ministerstvu zastává od letošního června, mu to přitom nebrání. Díky rozhodnutí soudu má totiž čistý trestní rejstřík a mohl také dostat přísnou bezpečnostní prověrku, v tomto případě dokonce tu nejpřísnější, tedy na stupeň přísně tajné.

„Pro nás je podstatné, že má čistý trestní rejstřík a je držitelem bezpečnostní prověrky nejvyššího stupně, platné do roku 2015,“ mávnul úřad prostřednictvím svého mluvčího Jana Pejška nad starým Bulantovým prohřeškem rukou.

Mluvčí zároveň dodal, že na pozici šéfa vyzbrojovací sekce ministerstva je předepsaná prověrka na stupeň tajné.

Bulant se bezelstně přiznal

Na zakázané rachejtle v Bulantových rukou se přišlo v rámci vyšetřování příčin požáru, který tehdy kvůli silvestrovskému veselí na vojenském sídlišti v Táboře vznikl. Policie se totiž začala zajímat o to, kdo všechno v okolí rachejtle střílel a také jaké rachejtle střílel.

„Naprosto bezelstně jsem se přiznal. Žádnou škodu jsem ale nezpůsobil,“ řekl k tomu Právu Bulant s tím, že od jeho rachejtlí požár nevznikl.

Soudem zastavené trestní stíhání podle oslovených expertů na zisk bezpečnostní prověrky vliv mít může, ale také nemusí. „Řeší se to individuálně a záleží na posouzení míry společenské nebezpečnosti spáchaného činu,“ vysvětlil bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Petr Hostek. Právě NBÚ prověrky vydává.

Reklama

Výběr článků

Načítám