Hlavní obsah

Kalousek: Peake nemá pravdu, k soudu o 12 miliard se můžeme připojit

• Aktualizováno
Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro Právo vyvrátil zvěsti, že ČR přišla o možnost podílu na odškodnění kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti. Podle právní analýzy, kterou si nechal vypracovat, se lze k trestnímu řízení ve Švýcarsku bez problémů připojit. Reagoval tak na tvrzení vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která tvrdila, že země svou šanci promarnila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Podle Nejvyššího státního zastupitelství a místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) se už Česká republika nemůže připojit k zahájenému trestnímu řízení ve Švýcarsku. A tedy ani nemůžeme uplatňovat škodu, která mohla vzniknout při privatizaci Mostecké uhelné, protože švýcarská prokuratura již podala obžalobu k soudu. Jsme tedy jako republika bez šance, že bychom mohli získat oněch 12 miliard, které jsou blokovány?

Pokud nejvyšší státní zástupce a místopředsedkyně české vlády Karolína Peake tvrdí, že se nelze připojit k trestnímu řízení, nemluví pravdu. Ministerstvo financí si nechalo operativně vypracovat právní memorandum, potvrzené i švýcarskou prokuraturou, že podle švýcarského trestního řádu je možné se připojit k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby.

To je zcela zásadní tvrzení, vzhledem k tomu, že se objevily hlasy, že zaspáním je vino právě vaše ministerstvo, můžete upřesnit i příslušný článek?

Připojit se k řízení jde, i když jiným právním mechanismem. K řízení se lze připojit jako soukromý žalobce, viz. paragraf 122 švýcarského trestního řádu. Pokud žalobu podáme, budeme připojeni do řízení jako poškození, s přístupem ke spisu, a naše postavení bude totožné. Jen jsme ztratili možnost požadovat výši trestu a mít před soudem závěrečnou řeč. Pozice poškozeného a vymáhání eventuální způsobené škody ale není ani v tomto případě ohroženo.

Pro jistotu se zeptám znovu - není tedy pravda, že se nelze připojit?

Já si také kladu otázku, proč lidé, kteří zastávají tak exponované pozice, kam patří i předsedkyně legislativní rady vlády, paní Peake, nejvyšší státní zástupce Zeman podávají veřejnosti zkreslené informace, když si vzhledem ke svým znalostem musí být vědomi skutečného stavu.

Takže teď rychle podat žalobu a můžeme se těšit na 12 miliard. Jak rychle podá ministerstvo financí žalobu?

Ministerstvo financí je připraveno podat žalobu, kterou se připojí k řízení ve Švýcarsku. Ale za předpokladu, že mu bude orgány činnými v trestním řízení sděleno, jakým protiprávním řízením škoda vznikla.

Tomu nerozumím

Problém spočívá v tom, že my jako ministerstvo financí žádnou škodu neevidujeme.

Ale jednoznačně se hovoří o dvanácti miliardách a několik osob je obžalováno švýcarskou prokuraturou!

Ano, ale z praní špinavých peněz. Nikde ale není zatím řečeno, z jaké protiprávní činnosti má oněch 12 miliard pocházet. Pokud české a švýcarské orgány sdělí, z jakého protiprávního jednání mohla škoda státu vzniknout, pak budeme schopni dát stanovisko, zda a jak vysoká je škoda a tu uplatňovat. Přes veškeré úsilí do této chvíle nevíme, z jakého jednání škoda měla vzniknout. Souhlasem tehdejší vlády k privatizaci Mostecké uhelné? Okrádal management MUS český stát?

My zatím – a to je realita - netušíme, k jakému protiprávnímu jednání mohlo dojít, aby bylo možné vyčíslit škodu. Orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody. Do současné doby nám není známo, že by v dané věci byla obviněna konkrétní osoba. Tohle musíme dostat, jinak jsme bezzubí.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že podala obžalobu na sedm lidí, viní je z praní špinavých peněz a dalších machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Většinu obžalovaných tvoří Češi.
Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z Mostecké uhelné byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin. Švýcarská prokuratura zablokovala 12 miliard korun.
Šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) v neděli upozornila, že ČR se již nemůže do sporu zapojit a ztratila tak nárok na odškodné. Podle ní se tak stalo proto, že české orgány nereagovaly na výzvy Švýcarů včas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám