Hlavní obsah

Zastupitelé pobírají měsíčně desetitisíce za „náhrady“

Právo, Jakub Troníček
Praha

Když poslanci před více než deseti lety schvalovali zákonnou úpravu náhrad ušlého zisku z podnikání pro tzv. neuvolněné zastupitele obcí a měst, zřejmě nepočítali s existencí radnice Prahy 5. Právě na tomto úřadu se totiž jinak relativně spolehlivě fungující praxe podle všeho postupně zvrhla v systematické přilepšování si do rodinného rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zákona neuvolnění zastupitelé nedostávají za svou práci odvedenou pro město standardní mzdu na rozdíl od uvolněných zastupitelů, kteří se po svém zvolení stali zaměstnanci úřadu. Od radnice dostávají jen zhruba dvoutisícovou odměnu měsíčně a ne všichni o náhradu ušlého zisku žádají.

Z materiálů radnice Prahy 5, které má Právo k dispozici, však vyplývá, že někteří tamní zastupitelé pobírají měsíc co měsíc až 36 tisíc korun a radnice na tyto náhrady celkově vydává milióny ročně. I kvůli tomu vedení Prahy 5 nedávno snížilo strop pro jejich výpočet.

Vyčerpal částku, která jinde vystačí tři roky

V jiných městských částech nebo i v dalších městech na stejné náhrady stačí radnicím několik desítek, maximálně stovek tisíc za celý rok. Např. co na magistrátu v Brně stačí pro všechny zastupitele na tři roky, zvládne v Praze 5 vyčerpat jediný zastupitel za deset měsíců.

Rekordmanem je přitom Miloslav Mrštík z ČSSD, který od loňského prosince do letošního srpna inkasoval na náhradách ušlého zisku 350 tisíc korun. „Oblastí mého podnikání je poradenství v oblasti marketingu a médií,“ řekl k tomu Právu Mrštík.

Podobné částky pak účtovali také jeho straničtí kolegové a členové rady Prahy 5 Michal Šesták nebo Jaroslav Nedvěd. Přes 300 tisíc za stejné období vyčerpala také zastupitelka za ČSSD Petra Šáchová, která začala podnikat v poradenství až po svém zvolení do zastupitelstva. Na otázky Práva, o jaké zisky svou činností v zastupitelstvu přichází, neodpověděla.

Pro pořádek je ale potřeba uvést, že zmínění zastupitelé a radní za ČSSD se zveřejněním čerpaných částek na rozdíl od mnohých kolegů zejména z ODS písemně souhlasili. Kolik si účtují měsíčně oni, tak zůstává stále nejasné.

Jen za první čtvrtletí letošního roku tak obecní pokladnu Prahy 5 stálo vyplacení dvaceti lidí z celkových jednatřiceti neuvolněných zastupitelů 1,7 miliónu korun.

Za celý loňský rok pak zastupitelé pátého pražského obvodu z rozpočtu odsáli na náhradách 2,7 miliónu korun. Průměrně si přitom o tyto peníze loni žádalo dvanáct zastupitelů měsíčně, na jednoho tak připadá zhruba 225 tisíc za rok.

Stačí živnostenský list

K čerpání náhrad přitom stačí mít založený živnostenský list a pak už pouze vypisovat hodiny strávené na jednotlivých zasedáních.

„Je to nehoráznost – měla by to být náhrada v podnikání, ale někteří si pořídili živnostenský list jen proto, aby mohli účtovat tyto náhrady,“ řekl k tomu opoziční zastupitel za KSČM Milan Macek, který systém náhrad na Praze 5 kritizuje již několik let.

Podnikající zastupitelé nebo členové rad si mohou o náhrady ušlého zisku žádat ze zákona, jejich konkrétní výši a podmínky a čerpání si ale každá městská část upravuje sama. V Praze 5 si odhlasovali paušální náhradu ve výši 450 korun za hodinu, přičemž až do října letošního roku mohli požadovat náhradu maximálně za 80 hodin měsíčně.

Tuto hranici na posledním zastupitelstvu vedení města snížilo na 60 a limit pro čerpané náhrady tak klesnul z 36 tisíc na 27 tisíc korun. „Tím dojde k výraznému snížení nákladů městské části na tyto náhrady,“ uvedl k tomu Karel Novotný (TOP 09).

Úplně stejné podmínky jako v Praze 5 pak mají pro čerpání náhrad i zastupitelé na pražském magistrátu, kolik lidí náhrady čerpá, ale mluvčí úřadu Tereza Magdalena Krásenská nesdělila.

V dalších městských částech s tím každopádně problém nemají a na Právem oslovených radnicích se nikde nevydává na náhrady tolik peněz, jako v Praze 5.

Např. v Ostravě-Porubě platí sazba 200 korun za hodinu a náhradu čerpá pět z devětatřiceti neuvolněných členů zastupitelstva. „Celkem jde o částku šest až sedm tisíc korun měsíčně,“ uvedla tisková mluvčí radnice v Ostravě-Porubě Jana Končítková.

Na dalších radnicích některých českých měst pak náhrady za ušlý zisk podnikajícím zastupitelům neproplácejí vůbec, protože si je zastupitelé nenárokují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám