Hlavní obsah

Etická komise k třetímu odboji je jablkem sváru mezi obranou a Sněmovnou

Právo, Naďa Adamičková Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolicky, v den událostí 17. listopadu, začne běžet lhůta k podávání žádostí o získání statusu účastníka tzv. protikomunistického odboje. Komu ministerstvo obrany vyhoví, získá 100 tisíc Kč jednorázově a k tomu trvalé zvýšení důchodu.

Článek

Jenže po schválení příslušného zákona teď některé politiky spíše bolí hlava. Nevědí si rady s tzv. etickou komisí, která bude vyřizovat stížnosti těch, kdo osvědčení nedostanou.

Kdo bude garantem komise? Kdo ji vlastně zřídí? Kde bude sídlit a kdo ji materiálně i personálně zaštítí? Ani na jednu otázku zákon odpověď nedává, a tak si komisi, kterou opozice coby nechtěné dítě vnutila koalici, přehazují politici jako horký brambor.

Náměstek ministra obrany Michael Hrbata (ODS) se nedávno obrátil na Sněmovnu, aby komisi vzala pod svá křídla. „Chtěl, abychom jí dali prostory i odpovědného pracovníka, tedy abychom ji materiálně i personálně zaštítili. Mně ale z kompetenčního zákona vychází komise jako orgán, který zřizuje vláda. Ta by měla zajistit pro komisi zázemí,“ odmítl „přetahovanou“ šéf výboru pro obranu a bezpečnosti František Bublan (ČSSD).

Jestli to vláda hodí na obranu, už je podle něj její věc. „Sněmovna pouze volí dva zástupce do komise, stejně tak i Senát. Jiné úkoly v tomto směru nemáme,“ dodal Bublan.

Benda: Není kam spěchat

„Ta komise je tak trochu přivěšená zoufale v luftě. Nikdo pořádně neví, kdo by ji měl svolávat, kdo by ji měl dát dohromady, kdo jí dá minimální zázemí. Jestli to má být obrana, úřad vlády, Sněmovna, prezidentská kancelář,“ připustil i místopředseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

Podle něho to nejspíš dopadne tak, že se na vládní úrovni rozhodne, kdo komisi poskytne zázemí. Zda to bude obrana nebo úřad vlády. „Ono to tak nespěchá. Jestliže se teprve začnou posuzovat první žádosti, tak k odvolání, které komisi náleží, nedojde dříve než před novým rokem,“ tvrdí Benda.

Podle webu obrany, jehož odbor pečující o válečné veterány bude o žádostech rozhodovat, „proces vydávání osvědčení může být otázkou několika měsíců“.

Bouřlivá diskuse se čeká i kvůli obsazení komise. Bublan míní, že ze Sněmovny by měl vzejít jeden člen od vládní koalice a druhý od soc. dem., která také zákon podpořila. Podle Bendy opozice, která má převahu v Senátu, může prosadit své kandidáty právě tam.

Jména zatím nepadla. Obě komory by mohly mít jasno do konce roku. Do komise po dvou členech zvolí Sněmovna a Senát a rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Jednoho jmenuje prezident. Zbývající dva členy určí vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám