Hlavní obsah

Pozor smog - nevyjíždějte, žádá řidiče i pražský magistrát

Právo, rap, sts, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha se přidala k Ostravsku a Mostecku – tedy k oblastem s nejhůře dýchatelným vzduchem. V pondělí ve 14. hodin pražský magistrát upozornil na nebezpečí nadlimitních koncentrací jemného polétavého prachu. Hranice 50 mikrogramů prachu na kubík vzduchu byla podle meteorologů překročena na mnoha měřících bodech během šesti po sobě jdoucích hodinách. A zvýšená koncentrace zatím nemá klesat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Magistrát ústy své mluvčí Terezy Krásenské požádal řidiče, aby „pokud možno nevyjížděli“ a malé děti a seniory, aby „omezili pobyt mimo budovy“. Radnice se už ocitla pod kritikou pražských zelených, ti vyhlášení smogového signálu žádali už asi před týdnem.

„Přitom je třeba dostat do ulic stovky policistů navíc a uzavřít město individuální automobilové dopravě, dokud se situace nevylepší,“ žádal šéf pražských zelených Petr Štěpánek.

Nejdramatičtější zvýšení koncentrace polétavého prachu už od neděle meteorologové zaznamenávají ve Vršovicích, na náměstí Republiky a na Smíchově. Naopak nejlépe se dýchá obyvatelům Braníka, Stodůlek a Kobylis.

„I v těch nejméně postižených čtvrtích nám přístroje ovšem ukazují nadlimitní hodnoty, drží se však ještě pod hranicí sta mikrogramů. Vždy záleží, kde je stanice umístěna, ale lokality s nejvyšším a naopak nejnižším výskytem prachu zůstávají stejné. Nejhorší je to vždy ráno a ve večerních hodinách. Rozptylové podmínky se většinou zlepšují kolem poledne a v odpoledních hodinách,“ vysvětlil meteorolog Pavel Borovička.

Podle meteorologů nejde o neobvyklý jev, jen na jeho výskyt jsme si navykli spíše v prvních měsících roku. „Například v lednu minulého roku to tu bylo v Praze velmi špatné. Typické je to právě pro leden a únor. Listopad bývá takový řekněme rozfoukanější,“ popsal šéf oddělení čistoty ovzduší z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Josef Keder.

Z dlouhodobého hlediska po mírném zlepšení přišlo v posledních letech v souvislosti s výskytem zhoršených rozptylových podmínek výrazné zhoršení. A v Praze obzvláště je podle meteorologů problém.

„Od devadesátých let se to silně zlepšovalo. Oxid siřičitý, který byl sledovanou pilotní škodlivinou, už není vůbec problém. Ale posledních pět let máme potíže s prachovými částicemi. Kromě samozřejmě přírody a počasí, za to může průmysl a domácí vytápění, ale to v Praze není tím problémem. Zde je na vině jednoznačně doprava. Proto nejvyšší údaje hlásí stanice u dopravních tepen, například v Legerově ulici je to už tradiční, a pak také centrum metropole kvůli ventilacím,“ zdůvodnil Keder z ČHMÚ.

Trpí Kladno i Mladá Boleslav

Ve středních Čechách panovala nejhorší situace v okrajové části Kladna ve Švermově a v Mladé Boleslavi. V Mladé Boleslavi dosahovaly hodnoty koncentrace polétavého prachu hodnot kolem 140 mikrogramů na metr krychlový, v Kladně to bylo ještě o něco horší. Koncentrace tam útočily na hranici 160 mikrogramů. Povolený limit je přitom 50 mikrogramů. V žádném z míst nebyla nařízená žádná regulace.

„V případě kladenského Švermova by přicházelo v úvahu pouze omezení nákladní automobilové dopravy. V této lokalitě není žádná průmyslová výroba, ale vždy při inverzním počasí se tady situace zhorší, protože je to oblast v dolíku. Kromě dopravy a lokálního topení tady nejsou žádní velcí znečišťovatelé ovzduší,“ uvedl mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček.

Právě kvůli tomu, že Švermov je tradičně místem s horším ovzduším, byla tady umístěna měřící stanice, aby se případně mohlo na základě zjištěného stavu k regulacím přistoupit. Radnice podle Frčka také zvažuje, že by mohla být v budoucnu nákladní doprava ve Švermově omezena trvale.

Žádná regulace nebyla nařízena ani v Mladé Boleslavi. Pro obyvatele těchto lokalit je tak určené pouze doporučení hygieniků. „Lidé by měli omezit fyzickou aktivitu a pohyb venku a zvláště citlivé osoby by měly být raději doma a měly by omezit pobyt venku,“ nabádala Libuše Polanská ze středočeské krajské hygienické stanice.

Lékaři doporučují především starým lidem, astmatikům a osobám se sníženou imunitou vycházet co nejméně. „Pokud už musí, tak ať chodí ven okolo poledne, to se dýchá nejlépe, například když někam chce maminka s dítětem. Také bych lidem v tomto počasí doporučil zvážit dopravu vozem. Jestli to není nezbytně nutné, ať ho nechají doma, abychom situaci nezhoršovali,“ dodal meteorolog Keder.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám