Hlavní obsah

Sebevraždy dětí jsou v Česku častější než jinde v Evropě

Třetí nejčastější příčinou úmrtí dětí v České republice jsou sebevraždy. Podle ministerstva zdravotnictví je jejich počet vyšší, než je průměr v dalších státech EU. Zatímco počet dětských úrazů, které jsou nejčastější příčinou úmrtí, se daří snižovat, množství sebevražd neklesá. V pondělí to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), podle něhož jsou čísla alarmující.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z dat statistiků za posledních deset let vyplývá, že mírně ubylo případů sebepoškozování, to se ale netýká dětí, které zemřely při sebevraždě. Zde je trend neměnný, doplnil primář dětské psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol Jiří Koutek.

"Ročně spáchá sebevraždu pět až deset dětí do 15 let věku a asi 40 ve věku 15 až 19 let. Nedokonaných pokusů je mnohonásobně víc," řekl Koutek. Nejčastější příčinou jsou konflikty v rodině, školní problémy a počínající partnerské problémy. Rizikovým faktorem je i užívání drog.

U sebepoškozování jsou ve většině dívky, u sebevražd chlapci. Jako mechanismus u dívek převažují otravy, u chlapců je to oběšení, upřesnil Kotek.

Prevence úrazů funguje

Data o počtech úrazů a sebevražd zazněla na pondělním semináři, který pro odborníky uspořádalo na ministerstvu zdravotnictví Národní koordinační centrum prevence úrazů, násilí a podpory bezpečnosti pro děti. Centrum sídlí ve Fakultní nemocnici Motol.

Jeho vedoucí Veronika Benešová uvedla, že úmrtí na úrazy ubývá. V roce 2009 zemřelo na následky úrazu 97 dětí ve věku do 14 let. Před deseti lety bylo za rok 260 úmrtí. V ambulancích je ročně ošetřeno půl miliónu úrazů, 30 000 dětí je s úrazem hospitalizováno.

"Podíl sebevražd na úmrtích dětí je nižší, je jich méně než úmrtí z dopravních nehod či pádů, ale jsou vysoce smrtící," varovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám