Hlavní obsah

Véčkaři z Plzně houfně opouštějí stranu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská organizace Věcí veřejných je před rozpadem. Ze strany v pondělí vystoupil předseda místního sdružení Jiří Krátký a dalších 11 členů klubu. Z třinácti lidí tam zbyli jen dva.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Volební konference VV

Článek

Plzeňákům se nelíbí poměry panující ve straně a poukazují i na údajně zmanipulované nedávné krajské volby, které ovládli „velrybáři“ z Domažlic. Krátký své účinkování ve Věcech veřejných považuje za největší omyl svého života.

„Frustrace je o to větší, že tato strana ve mně vzbudila očekávání nového politického stylu a kultury. Místo toho přišel populismus, demagogie, klientismus, nátlak, sledování, politické vydírání, nahrávání, ekonomické zájmy. I tradiční politické strany mohou jen blednout závistí,“ uvedl Krátký.

Poslední kapka

Poslední kapkou se pro plzeňské členy stalo rozhodnutí stranické rozhodčí komise, která nyní posvětila závěry říjnové volební krajské konference. „Ta byla podle našeho názoru zmanipulovaná,“ sdělil Krátký s poukazem na fakt, že domažlická organizace, z jejíhož středu vzešel i nový krajský předseda Josef Herlík, nabrala - prý účelově - osmnáct nových lidí.

„Počet jejich členů se tak zvýšil minimálně o pět set procent,“ poznamenal Krátký, který za vším vidí snahu umlčet a oslabit rebelující klub plzeňských véčkařů. „Na pochybení Věcí veřejných upozorňujeme opakovaně,“ připomněl Krátký. Plzeňané například v dubnu požadovali vyloučení Víta Bárty ze strany.

Loajální Domažlice

Herlík jakoukoliv manipulaci odmítá, i když připouští, že před loňskými komunálními volbami měla domažlická organizace jen čtyři členy a nyní jich má kolem dvaceti. „Z toho ale zhruba deset z nich čekalo na členství rok, úplně nových členů máme asi jen šest nebo sedm a jsou to lidé, kteří přišli z celého kraje. Nechtěli být v Plzni, protože se tamní klub vyprofiloval proti celostátnímu vedení, kdežto my s ním souhlasíme,“ vysvětlil Herlík.

Vystoupení prakticky všech členů z plzeňského klubu ještě nemusí znamenat jeho zánik. „Centrála má tři měsíce na to, aby jej doplnila. Věřím, že to udělá, dodá nové loajální členy,“ poznamenal Krátký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám