Hlavní obsah

Budějovičtí politici čelí žalobě kvůli teplárně, škoda má být 62 miliónů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

U českobudějovického Krajského soudu leží žaloba na bývalé, ale i současné členy představenstva akciové společnosti Teplárna České Budějovice (TČB) o náhradu škody přesahující 62 miliónů korun za nevýhodné investice. Podle zjištění Práva podal žalobu jménem teplárny její minoritní vlastník Forum Energy. Žaloba směřuje zejména na českobudějovické politiky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Má jít o škodu, která vznikla rekultivací odkaliště sloužícího k ukládání odpadní škváry vzniklé spalováním uhlí v teplárenských kotlích. Představenstvo TČB se jej v roce 2007 rozhodlo zrušit a rekultivovat.

„Úspory měly za čtyři roky dosáhnout 4,25 miliónů korun. Teplárna však za stejné období proinvestovala dvacetkrát tolik,“ shrnul stručně důvod žaloby mluvčí společnosti Forum Energy Giuliano Giannetti. Připomněl, že celková výše investice může podle odhadu ale činit bezmála 150 mil. Kč.

„Projekt odkaliště navrhla, doporučila a následně realizovala jediná firma a víceméně kontrolovala sama sebe. Stejná společnost nyní realizuje i odvoz škváry tzv. suchou cestou – tj. kamióny. Zakázka i přes parametry, které jednoznačně vyžadují její schválení valnou hromadou společnosti, byla realizována bez jejího souhlasu jako podlimitní, tedy mimo režim zákona o zadávání veřejných zakázek,“ kritizuje rozhodnutí představenstva Gianetti.

Vyjádření zástupců firmy se Právu zatím nepodařilo získat.

Někteří v představenstvu neseděli

Mezi žalovanými je, jak Právu potvrdily zdroje blízké vedení teplárny, například bývalý náměstek primátora František Jelen (ODS), současný šéf klubu KSČM Ivan Nadberežný, předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šestíková z (TOP 09) či bývalý předseda představenstva a současný radní Josef Průcha (ČSSD).

V případě, že soud uzná žalobu za oprávněnou, hrozilo by údajně desítce žalovaných nahradit škodu ve výši od 963 tisíc do 11,3 miliónů Kč, podle doby jejich působení v představenstvu.

Současné vedení města považuje chování minoritního vlastníka za podivné, neboť žaloba se týká i těch členů představenstva, kteří o zmíněné zakázce nerozhodovali a v té době v statutárních orgánech teplárny nezasedali.

„Domnívám se, že ze strany Forum Energy jde o mlžení a znervóznění současného vedení společnosti a vnášení neklidu do chodu firmy,“ řekl Právu náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám