Hlavní obsah

Týden bude prosluněný, mrazivá rána však budou zastřená mlhou

Novinky, jas

V nadcházejících dnech nabídne počasí v České republice mrazivá rána doplněná leckde mlhami a nízkou oblačností. Přes den by naopak mělo být jasno či skoro jasno s maximálními teplotami do sedmi stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Rána budou mrazivá, dny slunečné a neočekáváme téměř žádné srážky," shrnula Honsová výhled do konce pracovního týdne.

Ráno se bude hojně objevovat nízká oblačnost s mrznoucími mlhami, které mohou znepříjemňovat život zejména řidičům. Po jejich rozpuštění by mělo být převážně jasno.

Zatímco v pondělí by měla teplotní maxima přes den vyšplhat na čtyři až osm stupňů, od úterý do pátku se budou pohybovat mezi třemi a sedmi stupni Celsia. Ranní teploty budou klesat k minus dvěma až minus šesti stupňům.

Pošmourný víkend ve znamení inverze

Ke změně charakteru počasí by mělo dojít o víkendu, kdy bude po většinou zataženo s nízkou oblačností a v nížinách rovněž s mlhami. Na horách by mělo být díky inverzi spíše polojasno. Ranní teploty budou klesat k nule až minus čtyřem stupňům, odpolední maxima se dostanou na hodnoty mezi dvěma a šesti stupni. Zatím nelze očekávat, že by se zlepšily rozptylové podmínky.

Teplotní inverzi Honsová doložila pondělní situací. Zatímco v hlavním městě ráno klesala rtuť teploměru pod nulu, na vrcholu Šeráku v Hrubém Jeseníku bylo pět stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám