Hlavní obsah

Pán z Hradu zneužil revoluci, ukázal na Klause miliardář Babiš

Novinky, jim, rei
Aktualizováno

Miliardář Andrej Babiš, jenž netají, že by mohl vstoupit do politiky, se postaral o rozruch při nedělní diskuzi v České televizi. Rozohnil se nad stavem politiky a nit suchou nenechal na jediném politickém subjektu. Při exkurzi do minulosti se nevyhnul ani kritice současné hlavy státu a zdůraznil, že zatímco jiní před dvaceti lety vyvolali revoluci, Václav Klaus ji zneužil.

Článek

Babiš připomněl, že všechny dějinné zvraty v historii samostatného státu se děly po dvaceti letech. Naznačil, že dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu. „Kdo dělal revoluci? Havel s Komárkem a Šimon Pánek. Kdo ji zneužil? Pán z Hradu,“ poznamenal k tomu Babiš.

Dalík nešel pod pět set.
Andrej Babiš

Klausovo jméno padlo z úst Babiše několikrát. Neurčitě se zmínil o pokusu o úplatek ze strany Klausových lidí. Nechtěl sice zmiňovat konkrétní jména, jelikož prý nemá důkazy a ani si rozhovor mezi čtyřma očima nenahrával, protože "Bártovy praktiky" odmítá, a policii o spolupráci nepožádal, protože schůzka byla v hotelu Hilton sjednána narychlo. Nicméně na naléhání moderátora prohlásil, že po něm chtěl úplatek majitel pražského sportovního centra Erpet Václav Petr výměnou za to, že Klaus nebude vetovat zákon o biopalivech.

A o Klausových lidech hovořil i v souvislosti s Key Investments, kolem níž se točí peníze politiků a korupčně podezřelé případy. Při diskuzi o Key Investments padla jména expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) či ministra průmyslu a obchodu v demisi Martina Kocourka (ODS) a mluvilo se i o spolupráci pražských radnic s firmou. Babiš k tomu doplnil ještě jméno prezidentského vicekancléře Jiřího Weigla. „Kolem Key Investments se pletou všichni politici,“ shrnul podnikatel.

Na přetřes přišlo i jméno šéfa Strany svobodných občanů Petra Macha, kterého Babiš označil za Klausova cvičeného medvěda. Stejný přídomek si vysloužil i formální šéf VV Radek John, jehož medvědářem má být zase Vít Bárta.

Kradou všichni a stále víc

Babiš ale před kamerou plísnil všechny politické subjekty a jejich čelní představitele. Nejvíce schytal neformální šéf VV Bárta, který podle něj praktikuje šmírování a sledování a vydírá premiéra Petra Nečase (ODS) i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Odkázal se přitom na knihu novináře Jaroslava Kmenty, kterou hned věnoval přítomné Bártově stranické kolegyni Karolíně Peake. „Bárta patří do Bohnic, nebo do basy,“ zlobil se Babiš.

Podnikatel přirovnal Českou republiku k velké Potěmkinově vesnici. „Žijeme v jedné hrozné lži. Už tady není vůbec žádná perspektiva," řekl s tím, že všichni politici kradou, ale každá nová vláda si říká o ještě větší úplatky. „Dalík nešel pod pět set, s Řebíčkem přidali tři nuly. Bárta nezastavil výstavbu dálnic, aby ušetřil, ale aby vybral ty peníze teď on," zaznělo v průběhu výstupu.

Napřed rozkrádali Prahu 1, pak Prahu 10, Prahu 11, a teď se mají rozšířit do celé republiky.
Andrej Babiš k Věcem veřejným

Nejvíce popsaného papíru o korupci se prý týká vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). O bujení korupce se zasloužil zejména Topolánek, který přivedl do politiky Marka Dalíka a Aleše Řebíčka (ODS), řekl Babiš s tím, že Topolánkova vláda vznikla na základě setkání Dalíka s lobbistou sociálně demokratického expremiéra Miloše Zemana Miroslavem Šloufem, při němž se někde ztratila igelitka s milióny, a poté Topolánka podpořili přeběhlíci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Hrozbou podle Babiše je také možnost, že se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přestane hádat se svým prvním místopředsedou Michalem Haškem. „Když se Sobotka a Hašek přestanou hádat, tak dostanou 30 procent. Není možné, aby soc. dem. mohla vládnout této zemi,“ vybuřoval v ČT podnikatel.

"Justiční mafie" na karlovarském festivalu

Následně se pustil do stavu české justice. „Chodíte na karlovarský festival? Tam se schází celé české Palermo. Tam vidíte, jací státní zástupci a snídají s kmotry,“ vykřikoval Babiš.

Poté navázal na situaci v hlavním městě a opřel se znovu do Věcí veřejných, jejichž politické začátky jsou s metropolí svázány. „Praha je nejrozkrádanějším místem republiky,“ zdůraznil Babiš a dodal: „Absurdní je, že paní (místopředsedkyně Karolína) Peake a Věci veřejné mají na starosti korupci. Nic horšího tady po revoluci než VV nevzniklo. Napřed rozkrádali Prahu 1, pak Prahu 10, Prahu 11, a teď se mají rozšířit do celé republiky.“

Podnikatel v potravinářství a miliardář Andrej Babiš založil občanskou iniciativu. Impulsem bylo údajně prohlášení prezidenta Klause, že korupce u nás není tak velká.

Václav Klaus je jediným hybatelem polistopadových událostí, který se aktivně drží u moci. Šimon Pánek se už v politice nepohybuje, Václav Havel jen zřídka z postu exprezidenta glosuje současné dění a Valtr Komárek o sobě dává vědět zpravidla jen na sjezdech ČSSD, kde přispívá do ideové diskuze.

Anketa

Může nové hnutí nebo politická strana zredukovat korupci v Česku?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
Celkem hlasovalo 34790 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám