Hlavní obsah

Městská policie pokutuje za jízdu na červenou neoprávněně

Praha

Městská policie v posledních pěti letech pokutuje řidiče za jízdu na červenou neoprávněně. S odkazem na správní řád ministerstva dopravy to v sobotu uvedla Česká televize (ČT). Řidiči, kteří takto byli v uvedené době pokutováni, podle ní mohou žádat o zrušení trestu a vrácení peněz, protože nařízení ministerstva má zpětnou platnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Uložení blokové pokuty za průjezd křižovatky na červenou městskou policií je v tomto případě nicotným aktem a zákon zde nezná promlčecí lhůtu," řekl ČT mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiáš.

O zrušení trestu tak podle televize mohou žádat stovky řidičů, jimž byl trest uložen. Jenom v Praze by se tedy mohlo stát, že magistrát bude nucen vrátit zpět přes 18 miliónů korun, které byly na pokutách od více než 7000 řidičů vybrány. Vrácení peněz už doporučil ombudsman Pavel Varvařovský, magistrát čeká na právní posudek.

Městští policisté však takový výklad odmítají. Světelná signalizace je podle nich místní úpravou a oni mají právo nerespektování signalizace sankcionovat.

Správní řád ministerstva dopravy z roku 2006 ovšem stanovuje, že městská policie může řidiče pokutovat jen za špatné parkování, rychlou jízdu či porušení zákazu vjezdu. Městští strážníci se ale domnívají, že červená na semaforu vlastně značí zákaz vjezdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám