Hlavní obsah

ČSSD uvažuje o zachování poplatku v nemocnici

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Sociální demokraté v sobotu v Praze rokovali o svém střednědobém programu, se kterým poprvé osloví voliče v krajských a senátních volbách příští rok na podzim. Strana nabídne reformu sociální, daňovou, zdravotnickou a plán boje proti korupci. Zvažuje, že částečně zachová poplatky za pobyt v nemocnici. Reformní plány bude strana schvalovat příští měsíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na programové konferenci své strany

Článek

V oblasti zdravotnictví chce ČSSD zachovat poplatek za pobyt v nemocnici, a to ve zmírněné podobě. Strana navrhuje tento časově neomezený poplatek omezit na 60 dnů v roce a snížit ze 100 na 60 korun za den. Naopak poplatek za návštěvu lékaře, pohotovosti a za recept plánuje soc. dem. zrušit.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škormach ale na konferenci navrhnul, aby strana z programu zachování poplatku za pobyt v nemocnici vyškrtla. „Považuji poplatky ve zdravotnictví za nespravedlivé,“ odůvodnil na tiskové konferenci po skončení rokování svůj postoj Škromach. „Zachování jakéhokoliv poplatku by ČSSD těžko vysvětlovala na veřejnosti,“ dodal.

Soc. dem. nakonec v sobotu o programových dokumentech nehlasovala, tento krok odložila na Sobotkův podnět až na 10. prosince. Sobotka odůvodnil odložení hlasování tím, že si musí členové stranického ústředního výkonného výboru promyslet, zda se přikloní pro variantu zachovat poplatek za pobyt v nemocnici, nebo pro Škromachův návrh.

Strana mimo jiné také navrhuje zákaz darů od firem politickým stranám nebo zavedení limitu pro dary od fyzických osob. Obnovit chce také finanční policii, přijmout zákon o lobbingu a zavést majetková přiznání. „Majetek nedoložený řádnými příjmy zdanit speciální daní ve výši 76 procent z jeho hodnoty,“ prosazuje ČSSD v programu.

Sobotka varoval před autoritativní demokracií

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na programové konferenci v pražském hotelu Olympik varoval před tím, aby se demokracie v reakci na současnou krizi posunula k autoritativní nebo populistické. Filozof Václav Bělohradský pak označil za staré středoevropské démony antipolitické hrdiny a oligarchy, kteří se nyní v českém politickém prostoru vyrojili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s místopředsedou strany Michalem Haškem. Mezi nimi sedí předseda slovenských sociálních demokratů Robert Fico.

Sobotka uvedl, že pokud se demokracie nevyrovná s rostoucí sociální nerovností, destrukcí státu, korupcí a znechucením politikou, bude dříve či později čelit krizi legitimity. „Dnešní odpor proti konkrétním politikům či stranám se může rychle změnit ve vlnu odporu proti politice jako takové. Prostor dostanou populisté a extremisté všeho druhu,“ upozornil šéf ČSSD.

„Naše demokracie se nesmí v reakci na současnou krizi stát ani autoritativní, ani populistickou,“ varoval lídr oranžových. Politické soupeře soc. dem. pak Sobotka obvinil, že selhali morálně i programově. ČSSD je podle něj jedinou stranou, která zajistí skutečnou změnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka se zdraví na konferenci s Walterem Komárkem

„To nezvládnou ani dočasná protestní hnutí, ani odbory, ani marginální uskupení ambiciózních mesiášů. Podívejte se, jak ostudně skončily Věci veřejné,“ poznamenal Sobotka. „Změna je možná. My jsme ta změna,“ deklaroval pak na závěr.

S projevem lídra ČSSD souzněl diskusní příspěvek filozofa Václava Bělohradského. Poukázal na to, že se vyrojili antipolitičtí hrdinové a oligarchové. „Jsou to staří středoevropští démoni,“ uvedl Bělohradský. Česká společnost je podle něj mnohem méně demokratická, než se domnívá. „Vždy do ní přitékaly hnědé proudy,“ soudí Bělohradský.

Fico: Intelektuály přeložte do srozumitelné řeči

Na konferenci vystoupil také bývalý slovenský premiér a šéf strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico. Delegáty upozornil, že výroky intelektuálů musí soc. dem. překládat lidem do srozumitelné řeči. Fico poradil, aby ČSSD například místo o deregulaci cen mluvila o zdražování. „Srozumitelný jazyk je pro soc. dem. základ úspěchu,“ prohlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico hovoří na ideové konferenci ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám