Hlavní obsah

Pražský hrad vystaví po 20 letech unikátní Svatovítský poklad

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V roce 1990 se uzavřela kaple sv. Kříže na II. nádvoří Pražského hradu a s ní zmizel největší a nejposvátnější chrámový poklad české historie shromažďovaný od 10. století. Ve stálé expozici se do zrekonstruované kaple Svatovítský poklad vrátí 16. prosince.

Ve zrekonstruované kapli sv. Kříže instalují Svatovítský pokladVideo: Novinky

 
Článek

Do kaple bude během několika následujících týdnů instalováno 139 předmětů ze Svatovítského pokladu, který celkově čítá přes 400 cenností, jež před výstavou prošly rukama restaurátorů. V nejcennější sbírce se nashromáždily předměty z doby mezi 10. až 20. stoletím - umělecko-řemeslné artefakty převážně z doby vlády Karla IV., drobnější zlatnická díla a historický textil.

„Expozice Svatovítského pokladu se na Pražský hrad vrátí po 20 letech. Pro návštěvníky se expozice otevře v pátek 16. prosince v pravé poledne. Před tím její provoz slavnostně zahájí prezident republiky Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka,“ řekl mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Foto: Novinky

Součástí Svatovítského pokladu je i kalich arcibiskupa Khünburga z 18. století

„Trojrozměrné předměty budou umístěny v kapli ve vitrínách. V jižní předsíni bude vystaven textil a na chodbě zlatnické práce. K nejvzácnějším exemplářům patří například půlmetrový zlatý relikviářový kříž, jež byl využíván při korunovacích, který nechal zhotovit Karel IV.,“ řekla Právu Ivana Kyzourová, ředitelka odboru památkového péče Pražského hradu.

Jen samotná oprava pláště kaple z poloviny 18. století a rekonstrukce interiéru, který nechali podstatně honosněji a zdobněji přestavět o sto let později excísař Ferdinand I. Dobrotivý s manželkou Marií Annou, trvala dva a půl roku a stála 28 miliónů korun. Největším oříškem byla instalace klimatizace, která je nutná pro udržení stále teploty a vlhkosti, jež vystavené artefakty využijí.

Zvláštní pozornost věnovali stavaři kvůli nevyčíslitelné hodnotě pokladu také bezpečnostnímu systému. Restaurování samotných artefaktů pokladu, který zapůjčila Metropolitní kapitula u sv. Víta, vyšla na téměř 1,5 milionu korun.

Foto: Novinky

Interiéry zrekonstruované kaple sv. Kříže na Pražském hradě

Svatovítský poklad byl od 19. století až do roku 1950 vystavován v Hilbertově klenotnici v katedrále sv. Víta. V roce 1961 byl přenesen právě do překrásných prostor kaple sv. Kříže, odkud zmizel na začátku devadesátých let kvůli nevyhovujícím bezpečnostním podmínkám.

Prezident republiky Václav Klaus společně s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou letos tak nadělí návštěvníkům Pražského hradu speciální dárek k Vánocům otevřením této expozice - přesně v poledne 16. prosince.

„Tuto stálou expozici bychom tu chtěli ponechat alespoň deset let. Kvůli choulostivým prostorám sem bude mít přístup vždy maximálně 45 osob, ale nečekáme zde fronty. Doufáme, na rozdíl od katedrály sv. Víta a Zlaté uličky, které lákají spíše turisty, v zájem tuzemských návštěvníků, kteří se zajímají o českou historii,“ sdělil redakci ředitel Ivo Velíšek ředitel Správy Pražského hradu s tím, že o vstupném, které sem bude samostatné, se zatím stále jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám