Hlavní obsah

ČSSD mírně ztrácí, přesto by ve volbách jasně zvítězila

Novinky, jas
Aktualizováno

Vítězem voleb by se počátkem listopadu stala ČSSD, která by podle modelu společnosti Sanep získala 71 poslanců. Občanští demokraté by měli 46 poslanců, komunisté o deset méně. TOP 09 by aktuálně získala 33 křesel a ve Sněmovně by zasedli i lidovci se 14 zástupci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak společnost připomíná, i přes značný náskok sociální demokraté nadále oslabují. V rámci volebních preferencí, které představují vzorek rozhodnutých voličů, by ČSSD získala 29,6 procenta hlasů. Oproti říjnovému průzkumu jde o pokles o 0,9 procentního bodu.

"Obstrukce, kterými se ČSSD ve Sněmovně prezentovala, tak patrně přispěly pouze k prohloubení nespokojenosti se stávajícími poměry na domácí politické scéně," dodává Sanep.

Volební zisky podle Sanep (v procentech)
ČSSD29,6
ODS19
KSČM14,9
TOP 0913,5
KDU-ČSL5,7
zdroj: Sanep

Občanští demokraté by získali 19 procent hlasů a jejich podpora je stabilní. Stejně je tomu i u KSČM, která by dostala 14,9 procenta hlasů a TOP 09 s podporou 13,5 procenta.

Beze změny zůstaly i výsledky lidovců, kteří by byli poslední stranou, která by měla šanci zasednout ve Sněmovně. Průzkum jim přisoudil 5,7 procenta hlasů.

Za zaznamenání stojí ještě výsledek VV, které by dostaly 4,1 procenta hlasů. Zelení by dostali tři procenta.

Jako varianty většinové koalice se na základě výsledků nabízí spojenectví ČSSD a KSČM se 107 mandáty či velká koalice ČSSD a ODS se 117 křesly.

Výsledky vycházejí z odpovědí 48,3 procenta rozhodnutých voličů. Internetový průzkum se uskutečnil od 3. do 9. listopadu a zúčastnilo se jej 14 384 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám