Hlavní obsah

ČSSD se bojí výbuchu rozpočtové miny, chce daňové reformy až od roku 2015

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie v pátek označila daňovou reformu z vládní dílny za rozpočtovou minu, která vybuchne v rukou kabinetu, který vzejde z voleb v roce 2014. Právě v tomto roce má reforma vstoupit v platnost. ČSSD, která si brousí zuby na volební vítězství, proto navrhne, aby byla účinnost daňové reformy odložena na rok 2015.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka si v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě postěžoval, že současný kabinet odsouvá dopady daňové reformy na příští kabinet. Ten by mohla vést právě ČSSD. „Evidentně to nechávají na příští vládu. Tato daňová reforma je jedna velká rozpočtová mina,“ prohlásil Sobotka. „My nechceme, aby tady po příštích volbách vybuchla mina,“ doplnil.

ČSSD se pokusí tomu, aby daňová reforma platila právě od roku 2014, zabránit. V pátek ráno na jednání politického grémia soc. dem. probrala plán, že by v Senátu, který ovládá, reformu šmahem nezamítla, ale vrátila ji poslancům se změnami. Tou klíčovou je návrh na odložení účinnosti na rok 2015.

Podle Sobotky by tak měla vláda vzešlá z voleb v roce 2014 možnost daňovou reformu změnit.

Mimořádná schůze kvůli hazardu

Soc. dem. také plánuje v horní komoře v rámci daňové reformy prosadit změny týkající se hazardu. V této oblasti chce zachovat financování sportu prostřednictvím ministerstva školství, další prostředky by ale podle Sobotky měly jít přes účty obcí nebo některého z centrálních rezortů.

Vzhledem k tomu, že se blíží konec roku, je ale na realizaci plánu ČSSD omezený časový prostor. Sobotka však věří, že se to dá stihnout. Poslanci by podle něj mohli daňovou reformu vrácenou senátory s úpravami probrat na mimořádné schůzi. A prezident Václav Klaus by pak nemusel využít celé patnáctidenní lhůty k podpisu normy, soudí šéf ČSSD.

Lídr soc. dem. v pátek také ostře zkritizoval vyjádření premiéra Petra Nečase, který připustil kvůli krizi další omezování státních výdajů.

To by mohlo znamenat zmrazení důchodů nebo snižování platů ve státním sektoru. „Soc. dem. kategoricky nesouhlasí s tím, aby vláda hledala dodatečné zdroje zase u těch sociálně nejslabších a u těch, kteří se nemohou bránit,“ řekl Sobotka.

Vláda by podle něj měla například donutit veliké firmy, aby se na řešení ekonomické krize podílely. Sobotka poukázal na příklad slovenské pravicové vlády, která zavedla bankovní daň. Podle šéfa ČSSD by zmrazení důchodů znamenalo, že jsou premiér Nečas, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09) lháři. Sobotka poukázal na to, že politici vládní koalice slibovali penzistům kompenzaci za zvýšení DPH.

Soc. dem. navíc v pátek vzkázala vládním stranám, aby ustoupily od zavedení školného a nesnažily se toto opatření prosadit. „Pokud ČSSD vyhraje volby, zruší školné v jakékoliv podobě,“ deklaroval stínový ministr školství za soc. dem. Marcel Chládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám