Hlavní obsah

Smog dusil Ostravsko 11 dní, rozplynul se 11. 11. v 11:11

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Téměř neuvěřitelnou hru s čísly předvedly přístroje a počítače, které v ostravské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měří koncentrace prachu v ovzduší. V pátek byl odvolán signál regulace, který 11 dní platil na Ostravsku kvůli hustému smogu. Meteorologové regulaci, která nařizuje velkým firmám kvůli znečištěnému ovzduší omezit výrobu, odvolali 11. 11. 2011 přesně v 11.11 hodin.

Foto: Aleš Honus, Právo

Signál regulace je prozatím minulostí

Článek

Dobrá zpráva o tom, že vzduch se na Ostravsku konečně pročistil, přišla do redakcí od Marka Bruštíka, šéfa oddělení ochrany ovzduší moravskoslezského krajského úřadu.

„Informaci o tom, že signál regulace byl zrušen v 11 hodin a 11 minut, jsme opravdu dostali od Českého hydrometeorologického ústavu,“ potvrdil následně Bruštík.

Čas odvolání je náhoda, osvětlují meteorologové

To potvrdil i meteorolog Roman Volný s tím, že nešlo o žádný záměr, ale opravdu o neplánovanou náhodu, která vyplývá z metodiky zpracovávání dat.

„Hodinová data z předešlé hodiny míváme k dispozici vždy v desáté minutě. Chvíli ještě trvá, než náš pracovník prokliká několik odkazů v počítači. Byla opravdu náhoda, že to spadlo na jedenáctou minutu, nic jiného v tom nehledejte,“ řekl a podotkl: „Vteřinu už jsme netrefili, ty se naštěstí nesledují.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám