Hlavní obsah

Gazdík: V atmosféře takové nedůvěry nemůže koalice dlouho přežít

Právo, Novinky, dan, jim, jas
Aktualizováno

TOP 09 a Starosty hlasování ODS o zdanění hazardu a VV ke stravenkám velice rozzlobilo. Podle šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka koalice v atmosféře takové nedůvěry nemůže dlouho přežít. Budeme se muset sejít a říci si co dál, protože koalice bez důvěry dlouho nemůže fungovat, řekl Právu Gazdík. K jednání vyzývá i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík

Článek

Pokud se podle něj důvěra neobnoví, tak sami nebudou mít vůli dodržovat koaliční dohody.

„Nejde o nevěru, ale o zásadní ztrátu důvěry. Pokud premiér na večerním jednání garantuje podporu dohody nad loteriemi a pak klub ODS dostane volné hlasování a pomůže prohlasovat něco jiného, co je navíc velmi těžce technicky proveditelné, a obere obce o tři miliardy a daruje jednu miliardu hernímu průmyslu, tak to mi hlava nebere,“ řekl Právu Gazdík.

Dodal, že velmi těžce hlasovali pro zákon o veřejných zakázkách, který neakceptoval plně jejich návrh na odkrytí subdodavatelů, či pro zákon o obnovitelných zdrojích energie, s kterým nesouhlasili. „Pokud se tyto zákony vrátí ze Senátu, tak se nebudeme cítit být vázáni koaliční dohodou,“ podotkl Gazdík.

Vášně se naopak snaží uklidnit šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten uznal, že hlasování o zdanění hazardu "nebylo šťastné" a provázely jej prý nejasnosti mezi ministrem a zpravodajem. Stanjura nicméně připomněl, že "99 procent daňové reformy bylo odhlasováno v souladu s koaliční smlouvou".

Kalousek se zlobí

Nad zákonem o hazardu se ve čtvrtek rozčiloval i ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na konferenci Svazu měst a obcí České republiky. „Byl jsem přesvědčen, že vám dnes sdělím pozitivní zprávu, že od 1. 1. 2012 bude výnos z odvodu z hazardu pro obce téměř šest miliard korun,“ sděloval Kalousek představitelům obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Sněmovna však rozhodla, že o tento výnos se musíte podělit s loterijními společnostmi, které ho budou dle svého uvážení posílat na tzv. dobročinné účely. Poslanci jsou zjevně přesvědčeni, že loterijní společnosti mají větší cit pro dobro než obecní zastupitelstva. Zkrátka se dá říci, že včera byly příjmy všech obcí zkráceny o tři miliardy korun ve prospěch loterijních společností,“ poznamenal ironicky Kalousek.

Zdůraznil, že s výtkami se nelze obracet na jeho resort ani na vládu, ale na konkrétní poslance ODS, ČSSD, VV a KSČM.

Stanjura: Můžeme se vrátit k původnímu návrhu

Stanjura považuje vyjádření TOP 09 o rozvratu koalice za nezodpovědná. "Zahodili bychom tak všechny reformy, které se nám podařilo navzdory obstrukcím prosadit a které naše země potřebuje," dodal Stanjura s tím, že je možné o této věci dále jednat.

"Jsou také ve hře určité nástroje, kterými je možné odhlasovanou legislativu vrátit zpět k vládní předloze, ale ty teď nechceme specifikovat," dodal Stanjura, podle něhož je potřeba o celé věci v koalici dále jednat.

Starostové se bouří

Proti novému rozdělení výnosu daní loterijních společností již vytáhli i starostové hlavně z řad Hnutí starostů a nezávislých, které je partnerem TOP 09.  Desítky z nich podepsali nesouhlasný dopis.

„Samosprávy by dle vlastního uvážení a podrobné znalosti lokální situace samy rozhodovaly, jak z veřejných peněz vytěžit maximální prospěch pro své občany. Zatímco zastupitelstva a starostové odpovídají za efektivní využití všech prostředků, hazardní společnosti žádnou zodpovědnost nenesou,“ stojí v dopise.

Podle starostů budou peníze „opět putovat do černých děr jako dotace nesmyslných aktivit, jakou byla například ‚veřejně prospěšná‘ stavba Sazka Areny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám