Hlavní obsah

Heger představil úhradovou vyhlášku, peněz ve zdravotnictví bude stejně

Novinky, jas
Aktualizováno

Úhradová vyhláška pro zdravotnictví pro rok 2012 má pro většinu zdravotnických oborů přinést zhruba stejné prostředky jako letos. Celkové množství financí v systému bude stagnovat. Podle resortu to přesto umožní zvýšit platy zdravotníků v nemocnicích o 6,25 procenta, jak bylo slíbeno. Za stejnou činnost budou zařízení dostávat stejné prostředky. Konkrétní čísla ministerstvo neuvedlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) spolu s náměstkem Petrem Noskem konstatovali, že systém bude zdravotnická zařízení motivovat k vyšší efektivitě. Podle úhradové vyhlášky by měly nemocnice za stejné výkony dostávat stejně zaplaceno, což zamezí praxi, při níž například totožná operace přišla v různých nemocnicích na rozdílnou částku. Systém plateb za diagnózu (DRG) bude postupně nabíhat tři roky.

Ministerstvo rovněž hodlá apelovat na pojišťovny, aby neuzavíraly další smlouvy se zdravotnickými zařízeními. "Peníze půjdou za pacientem," zdůraznil Heger, s tím, že resort nehodlá posílat peníze do nevyužitých zařízení. S tím souvisí i plánovaná redukce lůžek. Více peněz dostanou pouze některá vysoce specializovaná centra.

Efektivitu systému i další možné úspory bude ministerstvo hledat i při předkládání zdravotně-pojistných plánů, jednotlivých pojišťoven.

Peníze na růst platů budou, tvrdí ministerstvo

Ačkoliv bude celkové množství financí, které budou mít jednotlivé obory k dispozici, převážně stagnovat, očekává ministerstvo, že nemocnice budou moci přistoupit ke zvýšení platů zdravotníků. Ministr garantoval od počátku roku 2012 růst o 6,25 procenta s tím, že k dalšímu zvýšení může dojít v průběhu roku. Zdravotnické odbory požadují, aby platy vzrostly o deset procent, jak se s ministerstvem dohodly v memorandu k ukončení akce Děkujeme, odcházíme.

Nyní odbory chtějí ministrovi jeho slib připomínat formou happeningů. Zároveň požadovaly, aby růst platů přesně specifikovala i úhradová vyhláška, to ministerstvo odmítlo. K růstu platů může dát resort pokyn v přímo řízených (fakultních) nemocnicích, ostatní zřizovatele k němu může pouze vyzvat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám