Hlavní obsah

Vraždu kmotra Mrázka si objednal Babiš, reaguje dotčený Dalík

Na adresu šéfa ještě nerealizovaného politického spolku a miliardáře Andreje Babiše zazněla velmi ostrá slova z politického záhrobí. Lobbista expremiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík se do Babiše pustil za to, že jej označil za symbol české korupce, a vytasil se s prohlášením, že si Babiš před lety objednal vraždu někdejšího krále podsvětí Františka Mrázka. Informoval o tom týdeník Ekonom.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

„Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu objednal vraždu Mrázka,“ sdělil bez dalšího vysvětlení Dalík Ekonomu. Že pro své závažné tvrzení nemá žádné důkazy, mu nevadí. „To není můj problém,“ dodal Dalík a naznačil, že poznatky útvaru elitních detektivů už nejsou k mání, jelikož útvar „Ivánek rozprášil“.

Podle Ekonomu měl Ivánkem na mysli exministra vnitra Topolánkovy vlády Ivana Langera (ODS), který prý pro lidi z Mrázkova okolí lobboval. Podle bývalého detektiva Karla Tichého, který Mrázkovy vztahy i jeho vraždu rozplétal, počítal kmotr s Langerovou podporou při prodeji potravinářské firmy Setuza.

A právě kvůli prodeji Setuzy měl v rámci Dalíkova příběhu Babiš mít zájem na zavraždění Mrázka. To ale nezapadá do Tichého vyšetřovací verze. „My jsme se Babišem vlastně ani nezabývali, naše šetření ohledně Mrázkovy vraždy směřovalo spíše k podnikatelům Tomáši Pitrovi a Radovanu Krejčířovi,“ cituje Ekonom Tichého.

Zákulisní šarvátky

Připustil sice, že když byl Mrázek v roce 2006 zavražděn, Babiš zrovna usiloval o koupi Setuzy ovládané Mrázkem a Pitrem. „Ale Mrázek byl na rozdíl od Pitra ochoten Setuzu prodat, Babiš pro jeho vraždu neměl důvod,“ uvedl detektiv.

Sám Babiš za tím vidí osobní útok, který jej má poškodit v očích veřejnosti ještě dříve, než si začne činit vyšší politické ambice. Podle něj není ojedinělým. „To je přeci absolutní nesmysl. Hlavní kmotři, Roman Janoušek a Marek Dalík, už běhají po policajtech a hledají ve spisech, kde narazí na jméno Babiš,“ brání se majitel Agrofertu.

„Mému synovi se někdo naboural do počítače a rozeslal z něj na velké množství adres reklamu na viagru,“ doplnil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám