Hlavní obsah

Koaliční strany po sobě opět štěkají, VV podle Kalouska nedrží dohody

Praha

Co nejrychlejší koaliční schůzku žádá TOP 09 kvůli středečnímu hlasování Věcí veřejných ve Sněmovně o daňové reformě. Večer to oznámil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Předseda VV Radek John vzápětí opáčil, že jeho strana se chová konzistentně a žádné "koaliční nevěry" se nedopustila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) obvinil Věci veřejné, že nedodržují dohody.

Článek

Když vládní koalice v noci z neděle na pondělí po šestidenních obstrukcích překonala odpor levicové opozice a opět schválila reformní zákony vrácené Senátem, hovořil premiér Petr Nečas (ODS) o tom, že tato dlouhá poziční bitva koaliční strany stmelila a semknula.

Nečasem proklamované posílení a stmelení třístranné koalice ale vydrželo jen pár dní, ve kterých poslanci nejednali.

Další spolupráci s VV si rozmyslím, řekl Kalousek

"Já si určitě musím rozmyslet vůbec, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné, ani slovní dohody. Ale to je potřeba si rozmyslet," prohlásil ve středu ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval tak na hlasování, ve kterém Sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií tak, že o třetině budou rozhodovat samy loterijní společnosti.

Opozice a vládní VV ve středu ve Sněmovně také prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které vláda navrhovala zrušit v rámci daňové reformy. Stalo se tak i přes Kalouskův "velmi zásadní nesouhlas". [celá zpráva]

"Věci veřejné dnes udělaly zcela jasný koaliční podraz. Je to obrovský faul," prohlásil po konci schůze před novináři šéf poslanců TOP 09 Gazdík. VV podle něj znevěrohodnily koalici i samy sebe.

Na vládu nechodili, tak ať se nediví, vzkazuje John

Předseda Věcí veřejných Radek John to odmítl a zopakoval stanovisko své strany, že zákon o jednom inkasním místě, kolem kterého se celý spor točí, není koaličně dohodnutý. Ve vládě jej totiž neschválila většina ministrů za TOP 09. Ti tehdy na vládu nechodili na protest proti tomu, že na ministerstvu školství působil kontroverzní Ladislav Bátora. Naopak VV prý zažila několik "nevěr" svých koaličních partnerů.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta připomněl, že jeho strana dává najevo přání zachovat stravenky od letošního února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám