Hlavní obsah

Radikálové se snaží zneužít údajných problémů s Romy ve Vimperku

Právo, Petr Pokorný
Vimperk

Pravicoví radikálové se snaží zneužít údajně vypjaté situace mezi Romy a většinovou populací ve Vimperku na Prachaticku. V sobotu zde členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) vylepili stovky letáků, jimiž se chtěli zviditelnit. Město, které s kriminalitou žádné mimořádné potíže nemá, začalo celou věc řešit.

Článek

Město podle starosty Vimperka Bohumila Petráška (VPM) letáky odstranilo, předtím je ale zadokumentovala městská policie. „Záležitost budeme řešit ve správním řízení jako přestupek,“ řekl ve středu Právu starosta.

Členové jihočeské organizace DSSS, jak potvrdil pověřený vrchní strážník městské policie ve Vimperku Daniel Ziemba, rozdávali také agitační materiály své strany, včetně časopisu Jihočeský dělník, v němž byla vložena i přihláška do strany.

Na letácích se objevily nápisy typu: „Bojuj za svou zem. Staň se rytířem. Češi společně pod jedním praporem“, nebo: „ Pohár trpělivosti již přetekl. Češi pojďte s námi, je čas se sjednotit. DSSS Jižní Čechy“.

Snaha vyvolat paniku a nesnášenlivost

Problém se do popředí mediálního zájmu dostal poté, co na Facebooku vzniklo Hnutí za Vimperk bez nepřizpůsobivých Romů. Ti podle některých místních prodávají na ulici drogy a slovně napadají kolemjdoucí. Letáky DSSS, která je nástupkyní zrušené Dělnické strany, ale Romy přímo nenapadají.

Minulý týden o problematice soužití s romskými obyvateli jednali s vedením města i zástupci o.p.s. Člověk v tísni. Podle Aleše Kavalíra z Člověka v tísni je v současné době „jakýmsi trendem vyvolávat paniku a nesnášenlivost“.

Vimperk zvýšenou kriminalitou netrpí

„Přesvědčili jsme se o tom, že tvrzení o vysoké kriminalitě je pouhou bublinou. Statistika kriminality se v podstatě nezvyšuje. Doufám, že ve Vimperku se vše vyřeší klidně,“ prohlásil Kavalír.

Starosta Petrášek v této souvislosti připomněl, že krize v ekonomice, potažmo ve společnosti, vždy vyvolává potřeby hledání „viníka“. Tím až na malou skupinku mladíků závislých na drogách, pravděpodobně Romové ve Vimperku nejsou.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner upozornil, že podle statistik je Vimperk v letošním roce jedním z nejklidnějších míst na jihu Čech a kriminalita tam klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám