Hlavní obsah

Zelený mozek jsem jen pro neznalé civily, říká nováček v armádě

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda začala znovu nabírat nováčky. Pro obranu je to po tříleté pauze, kdy resort nové vojáky z nedostatku finančních prostředků nenabíral, tak mimořádná událost, že se na výcvik nové krve přijel podívat do Vyškova i ministr obrany Alexandr Vondra.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Nováčci nacvičují průchod zamořeným prostředím.

Článek

Podle něj je o službu v armádě veliký zájem a 150 nováčků mohli vybírat z řady zájemců o zelenou uniformu.

Nový vojáci než odejdou ke svým jednotkám po republice musí absolvovat tříměsíční kurs, ve kterém se naučí základní vojenské návyky. V úterý trénovali průchod zamořeným prostředím.

Mezi mladými adepty vojenského prostředí je mnoho těch, které lákala hlavně dobrodružná povaha vojenského povolání. Např. mladá dívka, která se představila jako Lucka, už odmítala sedět v kanceláři a po absolvování kurzu nastoupí k vojenským geografům.

Mezi dobrodruhy patří určitě i Tomáš Kolovratník z České Lípy (26 let), který si splnil svůj sen. Ježdění v kamiónu ho už nebavilo, a proto přesedlá v Žatci do minometního vozidla. Doufá, že se brzo dostane do zahraniční mise. Podle svých slov mu nejde o vysoké příplatky, které v misích vojáci dostávají. „Klidně bych tam jel za normální plat,“ řekl Právu Kolovratník. Spíš než jeho rodina měli problém s jeho odchodem k armádě kamarádi a známí. „Samozřejmě slýchám, že budu guma či zelený mozek, ale nemá cenu poslouchat civily, kteří do toho nevidí,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám