Hlavní obsah

Stravenky zatím zůstávají, daňová reforma se o rok odloží

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, rsk, luk

Koalice se na úterním podvečerním jednání na osudu stravenek nedohodla. Zachování daňového zvýhodnění stravenek požadovaly VV. Podle zdroje z koalice se lídři stran nad stravenkami hádali, ale k ničemu nedospěli. Na rozhodování, jak řešit stravování zaměstnanců, budou mít ale ještě čas, protože daňovou reformu o rok odložili. Změny v ní obsažené nezačnou platit od roku 2013 ale až od roku 2014. Stejný odklad čeká i občanský zákoník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stravenky, které léta vévodily žebříčku oblíbenosti benefitů, klesly až na bronzové, třetí místo.

Článek

"Byla o tom velká hádka, na ničem jsme se nedohodli," sdělil Právu zdroj z jednání K9.

Ministerstvo financí prosazovalo namísto stravenek roční daňový bonus, na který by měli nárok všichni, zatímco daňové zvýhodnění stravenek a závodních jídelen využívá pouze část lidí. Poukázky dostávají ti, komu zaměstnavatel neumožňuje závodní stravování.

Poslanci tak budou zítra o daňových změnách včetně stravenek hlasovat. Miroslav Kalousek nepředpokládá, že by VV podpořily pozměňovací návrh, který chce stravenky zachovat. Je tak pravděpodobné, že stravenky budou od roku 2014 zrušeny. Koalice chce ale během dvou let, po něž budou stále platit, najít jiný způsob, jak stravování zaměstanců zvýhodnit.

"Koaliční smlouva jasně říká, že je možné schvalovat pouze dohodnuté návrhy," připomněl Kalousek koaličnímu partnerovi.

Zástupci VV se nevyjádřili, zda reformní návrhy, k nimž mají výhrady, podpoří.

O hazardu panuje shoda

Koalice jednala o odkladu daňové reformy, respektive zákonu o jednom inkasním místu kvůli úzké spojitosti s novým občanským zákoníkem. Také jeho účinnost bude odložena na rok 2014.

„V obou dvou případech je prodloužení legis vakance nezbytné pro to, aby kodexy byly provázány. Zákony budou platné od 1.1.2014,“ uvedl ministr.

Bez ohledu na to začne část týkající se hazardu platit již od příštího roku. Už od ledna chce vláda zdanit loterie a změnit rozdělení odvodů, které nyní hazard posílá na různé veřejně prospěšné účely.

Penzijní reforma podle plánu

Návrh předpokládá i zrušení superhrubé mzdy a zvýšení daně z příjmů o čtyři procentní body na 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by nově měly být nahrazeny daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Zvýšit se měly platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dva procentní body a sníženy měly být sazby sociálního a zdravotního pojištění u podnikatelů.

Odkládat se naopak nebude penzijní reforma. „Uděláme všechno pro to, aby finanční správa byla schopná zajistit technicky rozjezd penzijní reformy k původnímu datu 1. 1. 2013,“ dodal Kalousek.

Kocourek chce vše vysvětlit

S ohledem na vývoj kauzy, kolem obchodů matky ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) se předpokládalo, že téma přijde na přetřes i na jednání K9. [celá zpráva]

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl novinářům, že o ministru Kocourkovi nejednali. "Pouze jsme dostali informaci, že pan ministr Kocourek bude mít zítra tiskovou konferenci, kde se ke všem těm otázkám veřejně vyjádří,“ dodal Stanjura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám