Hlavní obsah

Strana SOS vyloučila opavskou náměstkyni

Právo, Denisa Telaříková
Opava

Současná 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady byla vyloučena z vedení celostátní Strany pro otevřenou společnost. V Opavě se po loňských komunálních volbách do zastupitelstva dostalo 17 členů za SOS pro Opavu, nyní se proto může stát, že SOS, mající na Opavsku celkem 30 členů, ukončí svou činnost a vznikne zde nová strana. Podle Brady totiž větší část opavské členské základny stojí za ní.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pavla Brady po zvolení náměstkyní opavského primátora

Článek

„Vyloučili mě bez jakéhokoliv upozornění dne 22. října. O víkendu jsem dostala dopis. Nyní diskutujeme o budoucnosti strany v Opavě, další naše kroky oznámíme do konce tohoto týdne. Velká část opavské členské základy stojí totiž za mnou. Vyjádřili se jednoznačně, že vystoupí ze strany. Jsme nyní nuceni řešit mou politickou příslušnost,“ sdělila Brady s tím, že opavská organizace SOS je jednou z největších v republice.

Dodala, že chování a kroky nového celostátního vedení Strany pro otevřenou společnost zvoleného vloni v prosinci, jsou pro opavskou základnu nepochopitelné. „Již nějakou dobu jsme ke krokům nového výkonného výboru v čele s předsedkyní Lenkou Halamovou z Liberce byli skeptičtí. A nejen členská základna z Opavy, ale i z jiných měst,“ dodala Brady.

Porušovala povinnosti, tvrdí strana

Tiskový mluvčí a tajemník Strany pro otevřenou společnost Stanislav Kolomazník Právu řekl, že se nejedná o vyloučení Pavly Brady ze strany, avšak o zrušení jejího členství ve straně. „Každý člen SOS má práva a povinnosti. A ty opakovaně paní Brady porušovala. Tím největším případem porušení práv pak bylo to, že přestože vloni v prosinci byl na naší konferenci zvolen po komunálních volbách nový výkonný výbor, tak ona až dosud všude vystupovala jako místopředsedkyně strany, i když jí už od prosince nebyla,“ vysvětloval Kolomazník.

Uvedl, že tímto uváděla úředníky a ostatní lidi v omyl, dopustila se tak překročení své pravomoci a poškodila svým jednáním pověst SOS nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v jiných regionech. „Dalším důvodem byl případ kolem opakovaných voleb v Českém Těšíně, kde odvolala volebního zmocněnce,“ dodal Kolomazník.

Jde o volby v Těšíně, tvrdí politička

I Brady jako důvod svého odhodlání uvedla situaci kolem voleb v Českém Těšíně. „Neshodla jsme se s novým vedením strany. Opavská členská základna nepodporuje pana Kůse,“ zdůraznila Brady. Zároveň upozornila, že v žádném případě nebude mít současná situace vliv na zastupitele zvolené za sdružení SOS pro Opavu. „V práci na opavské radnici budeme pokračovat i nadále. Svým voličům chceme dokázat, že se umíme vypořádat i s překážkami politického života a pokusíme se získat podporu i v dalších městech.“

Celkem má v České republice Strana pro otevřenou společnost ve čtyřech krajích 150 členů. Podporuje však na kandidátkách nestraníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám