Hlavní obsah

Krkonošští ochranáři viděli v parku rysa

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranáři z Krkonoš v průběhu posledních dvou let, kdy se poprvé objevily stopy výskytu rysa ostrovida, zaznamenali další vizuální kontakt s přísně chráněnou šelmou. Rysa delší dobu pozoroval ve východních Krkonoších jeden z pracovníků Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Článek

„Nyní máme stoprocentní jistotu, že rysi do Krkonoš alespoň občas zavítají. Doposud šlo o řadu sice věrohodných avšak laických pozorování. Poslední je unikátní i tím, že šlo o vizuální kontakt s rysem mimo zimní období,“ konstatoval náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Pohyb rysů, kteří z nejvyšších českých hor vymizeli začátkem 19. století, zoologové předpokládají od Šumavy, z Polska, nebo Beskyd. Teritorium dospělého rysa nezřídka představuje stovky kilometrů čtverečních. "Otázkou stále zůstává, zda rysi v Krkonoších stabilně zůstávají, nebo tudy pouze procházejí," poznamenal Kašpar.

Výskyt rysa, po němž dlouho nebylo ani památky, krkonošští ochranáři naposledy zmapovali loni na jaře. Rysi v nedávné minulosti za sebou kromě vizuálního pozorování nechali jednoznačné stopy v podobě charakteristicky zadávené srny nalezené před zhruba dvěma lety v oblasti Harrachova.

Ochranáři neosadili Krkonoše podobně jako kolegové na Šumavě tzv. fotopastmi snímajícími veškerý pohyb v zorném úhlu monitoru. „Jde zaprvé o dosti drahá zařízení, pro která bychom vzhledem ke značné rozloze Krkonoš navíc těžko hledali vhodná místa,“ podotkl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám