Hlavní obsah

Palasovy poměry si vzali na mušku Kalouskovi cifršpioni

Majetkové poměry někdejšího ministra zemědělství a nynějšího moravskoslezského hejtmana a senátora Jaroslava Palase (ČSSD) začal prověřovat Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí, jemuž velí Miroslav Kalousek (TOP 09). Takzvaní cifršpioni chtějí po bankách, aby jim odhalily pohyb na účtech Palase a jeho ženy od roku 2007.

Článek

Šéf FAÚ Milan Cícer údajně rozeslal některým tuzemským finančním ústavům dopis, v němž žádá banky o poskytnutí informací, zda Palas a jeho žena Jiřina v jejich bance nemají účty. Ať jako fyzické nebo podnikající osoby. V případě vedení účtu požaduje FAÚ, který odhaluje například praní špinavých peněz, kompletní výpisy od roku 2007.

„Uvítáme případně i další relevantní informace,“ cituje z Cícerovy žádosti Mladá fronta Dnes, která ve svém úterním vydání na vyšetřování upozornila.

Důvodem může být podle deníku především stavba domu v Jeseníkách za desítky miliónů korun. Není jasné, z jakých prostředků ji Palas financuje. Hejtman tvrdí, že jde o úspory.

Palas je ochotný spolupracovat

Ministerstvo financí stejně jako u jiných případů prošetřovaných FAÚ k celé záležitosti oficiálně mlčí, aktivity svých vyšetřovatelů nikdy veřejně nekomentuje.

Palas podle MfD o žádném vyšetřování neví, rozhodně mu prý ale nevadí. „Jsem rád. Už mám těch dohadů dost. Konečně se prokáže, že je všechno v pořádku. Pokud vyšetřování probíhá, poskytnu plnou součinnost. Nemám co tajit,“ sdělil listu. Za šetřením nevidí ani politickou pomstu.

„Na druhou stranu útoky na mě jsou vždy dobrým zviditelněním pánů Bohuslava Sobotky a Jiřího Paroubka,“ dodal. Sobotka mu například vyčítá, že na 25 let pronajal novojičínskou nemocnici společnosti Agel patřící pod oceláře Tomáše Chrenka. Sobotka ale v případě nejasného původu miliónů Palase podržel. Palas totiž původ peněz vysvětlil pouze svému stranickému šéfovi, který nakonec z kauzy nevyvodil žádné důsledky.

Proč jen od roku 2007?

Palas staví v Ludvíkově na Bruntálsku obří dům za desítky miliónů korun. Zprvu se o něm mluvilo jako o penziónu, ale podle katastru jde o rodinný dům, poznamenává deník. Zároveň konstatuje, že FAÚ zajímají příjmy Palasových jen od roku 2007. Rezignoval tak na jeho příjmy z dob, kdy v roce 2002 až 2005 působil jako ministr zemědělství. Tehdy například prodal Setuzu lidem kolem Tomáše Pitra. Navíc není jasné, čemu se věnoval mezi roky 2005 a 2008, kdy působil jen jako šéf myslivecké jednoty, píše.

Jaroslav Palas je další z politiků, kterého útvar začal letos vyšetřovat. Na jaře analytici způsobili problémy ministrovi obrany Alexandru Vondrovi (ODS), když rozpracovali kauzu finančních toků z dob evropského předsednictví, za které Vondra zodpovídal. Do hledáčku se analytikům dostaly také finanční problémy poslance Věcí veřejných Michala Babáka, který stranu štědře sponzoroval, připomíná list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám