Hlavní obsah

Lessy má do konce roku vymyslet, jak osekat důstojnické posty u policie

Právo, Jakub Troníček

Policejní prezident Petr Lessy má do konce roku předložit konkrétní řešení, jak razantně snížit počet důstojnických a velitelských postů u policie. Do praxe by tak měl uvést závěry speciální komise, jejíž vznik inicioval ministr vnitra Jan Kubice a proti jejímž některým závěrům se šéf policie nedávno ostře postavil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Nový kompromis ve hledání možných úspor v pondělí Lessy Právu potvrdil po společném jednání s Kubicem. „Dohodli jsme se a výsledkem toho je, že na základě závěrů komise i našich vlastních zjištění předložíme návrh vzorové systemizace míst,“ uvedl policejní prezident.

Základní premisa přitom podle něj počítá s tím, že budou redukovat některá služební místa, ale nesmí být zároveň ohrožen přímý výkon služby.

Skupina vedená bývalým policejním prezidentem a současným ředitelem karlovarských policistů Oldřichem Tomáškem např. navrhla, aby v rámci policie svléklo více než 1000 lidí z kanceláří uniformu a přešlo do civilu, případně do přímého výkonu v terénu, což by mělo ušetřit stovky miliónů korun. Komise také navrhla zrušení stovek policejních míst bez náhrady.

Slučování zatím žádný ministr neprosadil

Lessy tyto plány v dopise ministrovi, o kterém Právo informovalo minulý týden, napadl jako populistické, nereálné a ohrožující výkon služby. Zmínil přitom, že místo slibované necelé miliardy by se reálné úspory počítaly jen v řádu desítek miliónů.

Komise v rámci úsporných snah kromě zrušení nebo zcivilnění stovek policejních pozic navrhla také sloučení elitních celostátních útvarů. Ani s tím ale vedení policie nesouhlasilo.

Restrukturalizaci elitních útvarů včetně protikorupční nebo protimafiánské jednotky má teď posoudit nová pracovní skupina, kterou má zřídit policejní prezident. K dispozici už má analýzu výsledků jednotlivých útvarů, ze kterých má při uvažování o jejich budoucnosti vycházet. Jasno v tom, na jaké bázi budou útvary i celostátní kriminálka v budoucnosti fungovat, má podle Lessyho být do poloviny příštího roku.

O slučování útvarů pod tzv. Národní kriminální úřad se mluví již několik let, žádný ministr ani policejní prezident ale zatím tuto myšlenku neprosadil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám