Hlavní obsah

Kocourek bude Nečasovi vysvětlovat milióny na účtu své matky

Ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) musí premiéru Petru Nečasovi vysvětlit podezřelou finanční transakci, v níž figuruje jeho matka. Podle ČTK by se politici měli sejít v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS)

Článek

Premiér už v pátek řekl, že pokud Kocourek původ peněz, které přistály na účtu jeho matky, nevysvětlí, bude muset odejít.

Kocourek po páteční schůzce s Nečasem řekl, že ho premiér nepochválil. "Uvidíme, jaké to bude mít následky," dodal. O kauze samotné pouze poznamenal, že je to "několik let stará záležitost", kterou se snažil vysvětlit. "Uvidíme," reagoval na otázku, zda není na odchodu z vlády.

Vládní VV chtějí od Nečase rychlé řešení a žádají, aby se věc probrala na středeční schůzce koaličních lídrů. "My jsme dosud v naprostém šoku. Věříme, že to pan ministr Kocourek vysvětlí, pokud ale ne, ohrožuje důvěryhodnost vlády. Myslíme si, že by toto měl pan premiér vyřešit sám a rychle," řekl v pondělí v rádiu Impuls předseda VV Radek John.

Ve středu se podle něj sejdou koaliční lídři ve formátu K9 a VV se na schůzce budou chtít kauze věnovat. "Nechci to hrotit, ale ve středu budeme říkat toto stanovisko: Ministr, který je podezřelý z nelegálního získání peněz, nemůže být ve vládě, která si chce říkat protikorupční," řekl John.

Podezřelé dluhopisy

Podle dokumentů, které má k dispozici Mf Dnes, uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů korun. [celá zpráva]

Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 miliónu korun na její účet u UniCredit Bank, uvádí deník.

List dále upozorňuje, že z dokumentů není jasné, jakým způsobem ministrova matka za dluhopisy předtím zaplatila. Vyplývá z nich jen, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku.

Kocourek v té době seděl v dozorčí radě ČEZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám